fbpx
Вијести, Свијет

ОИЦ најавио хитан састанак након Нетањахуове најаве

Off 5
OIC sastanak
Foto: Twitter/Arhiv

Организација исламске сарадње (ОИЦ) објавила је да ће ускоро сазвати хитан састанак на нивоу министара вањских послова након најава израелског премијера Бењамина Нетањахуа да ће прогласити анексију над Јорданском долином.

Нетањаху је у оквиру предизборне кампање у уторак обећао да ће прогласити анексију и наметнути израелски суверенитет над Јорданском долином и свим јеврејским насељима на окупираној Западној обали.

Генерални секретар ОИЦ-а Јусеф бин Ал-Отаимин оштро је осудио намјеру Нетањахуа да наметне суверенитет Израела над палестинским територијама у случају да на опћим изборима оствари побједу.

Бин Ал-Отаимин такођер је нагласио да је “ова опасна најава још једна агресија против права палестинског народа”.

Најавио је да ће на састанку разматрати могуће “политичке и правне мјере које би могле бити подузете против нове агресије Израела”.

Обећање израелског премијера осудила је и Арапска лига која је Нетањахуову реторику оцијенила изузетно опасном и неодговорном.

Јорданска долина је плодна котлина која чини четвртину територије Западне обале и у којој живи око 70.000 Палестинаца и 9.500 јеврејских досељеника.

Нетанyахуове пријетње најоштрије су осудиле и бројне државе, укључујући Републику Турску и Шведску.

Извор: Агенција Анадолија

Related Posts