fbpx
БиХ, Вијести

Одржан састанак о руралном развоју ЗХЖ-а

Off 6
Foto: Fena/Ivan Crnjac

У Уреду Владе Западнохерцеговачке жупаније (ЗХЖ) за еуропске интеграције у Широком Бријегу данас је одржан састанак Одбора за рурални развој те жупаније.

Том је пригодом о руралним подручјима у просторно-планској документацији ЗХЖ-а говорио дипл.инг.грађ.Бранко Ширић, док је проф.др.сц. Марко Иванковић представио мјере руралног развитка те жупаније.

По ријечима координатора одбора за рурални развој ЗХЖ-а Пере Мандића, циљ је састанка окупити владине институције, удруге и друге заинтересиране како би се донијеле све потребне мјере које се у наредном раздобљу планирају провести у руралном развоју.

– Те мјере ће бити дио стратегије и оне ће нам рећи што то требамо одрађивати кроз одређене акцијске планове. Такођер, изабрат ће се оне мјере које ће бити значајне за нашу жупанију, а провест ћемо и одређене активности које ће довести до одређених мјера развоја – рекао је Мандић.

Појаснио је како рурални развој не претпоставља само пољопривреду него и остале области.

– Ми смо направили анализу и сад ћемо видјети које су то мјере које нам могу помоћи да дођемо да циљева који су предвиђени у нашој стратегији – устврдио је.

Говорећи о СWАТ анализи која је претходила изради стратегије, Мандић је подсјетио како су прије тридесетак година двије од четири јединице локалне самоуправе ове жупаније биле неразвијене, а двије потпуно неразвијене.

– По тадашњим мјерилима били смо потпуно неразвијени, а сада видимо да су наше четири јединице локалне самоуправе међу најбољих двадесет. Направио се један одмак што нам говори да је, међу осталим, за нормалан живот кључна инфраструктура, и то не само путна, него сва – казао је координатор одбора за рурални развој ЗХЖ-а.

Говорећи о Стратегији руралног развитка ЗХЖ-а, проф. др. сц. Марко Иванковић подсјетио је како је ово четврти у низу састанака на којима се доносе приоритети, мјере, подмјере и циљеви који требају проистећи из наведене стратегије.

Ради се о раздобљу од десет година, с тим да се акцијски план односи на три године, а донијет ће се и финанцијски оквир.

Оцијенио је и како рурални развој у ЗХЖ-у подразумијева покушај задржавања људи у руралним подручјима, иако су еуропски стандарди исељавања у веће средине тренд дуги низ година.
– Ова стратегија интегрират ће све стратегије донесене на нижим разинама жупаније, а рачунамо и на стратегију донесену на разини ФБиХ – казао је Иванковић.

Истакнуо је како ће успјешна проведба стратегије овисит и о томе кад ће БиХ добити статус кандидата за чланство у Еуропску унију с обзиром на то да се тиме отвара и приступ еуропским фондовима.

Такођер је подсјетио како је у склопу пројекта проведена и анкета у којој се дошло до закључка да би људи остајали у руралним подручјима кад би примања била у просјеку око 1000 еура, што за сада, како је нагласио, није случај.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže