Вијести, Свијет

Одржан састанак о кризи у Венецуели

Off 3
Foto: EPA-EFE/LEONARDO MUNOZ

Двије међународне групе, Група из Лиме и Међународна контакт група, које покушавају да пронађу рјешење за политичку и хуманитарну кризу у Венецуели, јуче су се састале у сједишту Уједињених народа (УН) у Њујорку. Они желе да се њиховим напорима придруже и државе које подржавају венецуеланског предсједника Николаса Мадура.

Те двије организације признају опозиционог лидера Хуана Гваида за легитимног предсједника Венецуеле и тврде да је прошлогодишњи реизбор Мадура био нелегитиман јер је јаким опозиционим кандидатима било забрањено да се кандидују.

Шеф дипломатије Перуа Нестор Пополицио је рекао да су чланице групе из Лиме одлучиле да од држава које подржавају Мадура затраже да буду “дио рјешења (…) да се дође до транзиције” и нових избора у Венецуели.

Русија, која подржава Мадура, саопштила је раније да свака иницијатива која поштује устав Венецуеле и “легитимну владу” може да буде од користи. Међутим, замјеник руског амбасадора при УН Дмитриј Пољански рекао је да Москва “не жели да се мијеша у сваки покушај”.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže