fbpx
БиХ, Вијести

Одржани мирни просвједи у Бихаћу

Off 4
Bihać, BiH - 26. juni 2019:Nevrijeme i kiša nisu spriječili nekoliko stotina građana Bihaća da se okupe na mirnom protestu i tako iskažu svoje nezadovljstvo odnosom države prema ovom gradu i migrantskoj krizi koja je u posljednjih nekoliko dana uzrokovala niz komplikacija i problema. ( Fahrudin Vojic - Anadolu Agency )

Невријеме и киша нису спријечили неколико стотина грађана Бихаћа да се окупе на мирном просвједу и тако искажу своје незадовљство односом државе према овом граду и мигрантској кризи која је у посљедњих неколико дана узроковала низ компликација и проблема.

Поучени искуством од раније када су организатори појединци кажњени с високим новчаним казнама, грађани су се овај пут организирали путем друштвених мрежа, без службеног организатора и говора. Циљ мирног окупљања био је да се скрене пажња шире јавности на проблеме које имају усљед ескалације мигрантске кризе.

Bihać, BiH – 26. juni 2019:Azra Hadžić Bećirspahić, zastupnica u Parlamentu FBiH. ( Fahrudin Vojic – Anadolu Agency )

“Данас сам овдје у улози грађанина, а не политичара и осјећам велику одговорност према Бишћанима које ни јако невријеме није спријечило да се окупе и пошаљу поруку властима да је дошло до грла и да се нешто коначно мора подузети у правцу рјешавања ове кризе. Ово је надлежност Вијећа министара и чланова предсједништва БиХ и они то требају рјешити”, поручила је Азра Хаџић Бећирспахић, заступница у Парламенту ФБиХ.

Због присуства великог броја миграната који су до прије неколико дана слободно ходали по Бихаћу, грађани живе у страху. Плаше се за имовину и да им животи не буду угрожени.

“Драго ми је што су почели да купе мигранте по граду и одвозе их на Вучјак. Ово се више не може издржати, јер улазе у куће које су празне. Живим у бихаћком насељу Чекрлије и неку ноћ сам затекао мигранте у кући. Пријавио сам то полицији, али не могу им ништа јер немају документа и не могу да их процесуирају. Зато сам дошао овдје вечерас да покажем незадовољство односом виших инстанци према овом нашем проблему”, изјавио је Аднан Садиковић, мјештанин Бихаћа и судионик мирног окупљања.

Сенад Бајрић из насеља Костела, које се налази код хотела Седра гдје бораве избјеглице, каже да нема ништа против да се тим људима помогне, али је незадовољан односом државних институција које нису уредиле сустав како би функционирао у оваквим ситуацијама.

“Није кључ проблема БиХ само мигрантска криза већ свеобухватна ситуација на подручју цијеле државе у сигурносном и сваком другом смислу јер институције државе не раде свој посао. Међународна заједница је дужна као протектор да уреди систем како би функционисао да грађани убудуће не би били угрожени оваквим и сличним ситуацијама”, каже Бајрић.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže