fbpx
БиХ, Вијести

Одбрана БиХ – Игман 2019: На платоу Игманске џамије молитва за најбоље синове БиХ

Off 6
Igman, BiH - 02. august 2019:Povodom obilježavanja manifestacije "Odbrana BiH – Igman 2019", danas je na platou Ratne džamije na Igmanu proučena dova za sve šehide Bosne i Hercegovine te klanjana džuma-namaz, molitva muslimana petkom ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

Поводом обиљежавања манифестације “Одбрана БиХ – Игман 2019”, данас је на платоу Ратне џамије на Игману проучена дова за све шехиде Босне и Херцеговине те клањана џума-намаз, молитва муслимана петком.

Хиљаде грађана, ветерана, чланова породица шехида и младих присуствовало је данашњој манифестацији на Игману. Поручено је да су се данас окупили како би свједочили херојству и побједи славне Армије РБиХ.

Генерални секретар манифестације Хамдија Хасановић, појаснио је за АА да се ради о манифестацији државног карактера, ту су посјетиоци из цијеле БиХ.

“Организовали смо неких 20 аутобуса за посјетиоце из Кантона Сарајево, а шест за учеснике дефилеа. Сви аутобуси су кренули на вријеме и стигли на Игман. Из других дијелова БиХ организовани су аутобуси за породице шехида и погинулих бораца. Велика заинтересованост је била у Херцеговачко-неретванском кантону”, рекао је Хасановић.

Према њиховим процјенама, премашили су број посјетилаца који је био претходних година.

“Мислим да је у овом моменту око 25.000 људи на Игману. Код Ратне џамије очекујемо од 5.000 до 8.000 људи”, истакао је Хасановић.

Иако је манифестација, како је казао, настала из знака захвалности према свим шехидима и погинулим борцима, порука је да се они неће и не смију заборавити јер ако се они забораве онда смо заборавили себе.

Адвија Перван је на Игману 1993. године остала без Самира, сина јединца.

“Овдје ми је погинуо син јединац. Имао је 23 године. Сваке године долазим овамо. Осјећам се сретном што је оволики број људи овдје”, испричала је Перван.

Мухамед Окић, стручни савјетник војног муфтије, појаснио је да се данас налазе на врло значајном локалитету, поред Ратне џамије на Игману.

“Джамија која је изграђена 1994. године”, појаснио је Окић.

У оквиру вјерског дијела програма уприличен је дефиле ратних застава које су од оних који су некада бранили ову земљу преузели млади, који дјелују у склопу мреже младих меџлиса исламске заједнице из различитих дијелова БиХ.

Изведен је пригодан програм уз учење Кур’ана и Илахија и Касида. У склопу програма проучена је и дова за домовину. Окић је указао на значај присјећања на жртве и борбу за домовину БиХ.

“Присјетит ћемо се њихове жртве и борбе за БиХ и надам се послати двије важне поруке. Прва порука би била да никада не губимо наду да ћемо стићи до свог циља и никада не одустајати од свог циља, поготово кад су они тако велики и значајни као што су били њихови. А друга порукама је да будемо генерација која ће сијати, подизати и градити”, додао је Окић.

Међу младима који се данас налазе на Игману је и Алмедин Карић, један од координатора Мреже младих Меџлиса исламске заједнице Сарајево, указао је на значај доласка на једну овакву манифестацију.

“Омладини је јако важно да буду на оваквим активностима. Ову као и остале манифестације, које подсјећају на период који је био иза нас и којег нисмо запамтили, је јако важно да чувамо и да будемо њиховим дијелом, да не оду у заборав. Ово је јако важно за будуће генерације јер једина ствар која ће нас сачувати онога шта је било прије јесте да не заборавимо”, поручио је Карић.

Додао је да је јако важно да омладина буде дио свих ових пројеката.

Како је планирано, и овај пут је у склопу манифестације уприличен низ активности, међу којима је и одавање почасти на шехитлуцима и спомен обиљежјима на планини Игман.

Овогодишња, 19. по реду, традиционална манифестација “Одбрана БиХ – Игман 2019” има за циљ да окупи преживјеле учеснике одбране из свих крајева БиХ, који ће евоцирати успомене и сјећања на тешке године борбе народа БиХ против агресора, те упознати младе генерације са значајем херојске борбе у судбоносним данима одбране како Игмана тако и главног града и државе Босне и Херцеговине.

Извор: Анадолија (АА)

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže