fbpx
БиХ, Вијести, Суд и тужилаштво

Одбијен захтјев Суда БиХ за оцјену уставности Закона о ВСТС

Off 11

Уставни суд Босне и Херцеговине одбио је захтјев Суда Босне и Херцеговине за оцјену уставности одредаба Закона о Високом судском и тужилачком савјету Босне и Херцеговине (ВСТС БиХ), које се односе на оцјењивање рада предсједника и судија у Суду Босне и Херцеговине.

“Уставни суд је на сједници 5. јула одбио захтјев Суда Босне и Херцеговине за оцјену уставности Закона о ВСТС-у, наводећи да су оспорене одребе у складу са Уставом”, рекао је регистрар Уставног суда Звонко Мијан.

Суд Босне и Херцеговине, односно суткиња Јадранка Брењо, поднијела је 25. марта захтјев за оцјену уставности одредаба Закона о ВСТС-у које се односе на оцјењивање рада предсједника и судија у Суду Босне и Херцеговине.

Вијеће Уставног суда Босне и Херцеговине је у одговору навело да подносилац захтјева излази из оквира тужбе и покушава да успостави надлежност Уставног суда.

Према оцјени Судског вијећа, захтјевом за оцјену компатибилности одредаба Закона о ВСТС-у покушава се “заобилазним путем и на мала врата издејствовати став Уставног суда о уставности и законитости предметних критеријума”.

Уставни суд је у одговору навео да је Законом о ВСТС-у директно прописано да Савјет има надлежност да утврђује критеријуме за оцјењивање рада судија Суда Босне и Херцеговине.

Извор: БХРТ/Срна

Related Posts