fbpx
БиХ, Вијести

Одбијена апелација Жељка Илића, осуђеног за злочине у Билећи

Off 4
Ustavni sud BiH
Foto: Ustavni sud BiH

Уставни суд Босне и Херцеговине одбио је апелацију Жељка Илића, осуђеног на пет година затвора за злочине почињене 1992. у Билећи. Илић је поднио апелацију за повреду права на правично суђење.

“Уставни суд закључује да не постоји повреда права на правично суђење будући да су редовни судови за своје одлуке дали детаљно, јасно и аргументирано образложење у погледу чињеничног стања и примјене материјалног права проистеклог из изведених доказа, уз њихову појединачну и међусобну оцјену, као и о томе зашто су извели закључак да је починио кривично дјело које му је стављено на терет”, наводи се у одлуци Уставног суда, преноси БИРН БиХ.

У тој одлуци је закључено да су неосновани Илићеви наводи јер је он кршење права на правично суђење довео у искључиву везу с утврђеним чињеничним стањем и оцјеном доказа, за које је закључено да није било произвољности.

Није понудио други аргумент из којег би произлазило да је третиран другачије у односу на лица у истој или сличној ситуацији, нити је нешто тако видљиво из чињеница предмета, наводи се у одлуци Уставног суда.

Илићу, некадашњем полицајцу Станице јавне безбједности (СЈБ) Билећа, Апелационо вијеће Суда БиХ је 2017. потврдило пресуду Првостепеног вијећа Суда БиХ којом је осуђен на пет година затвора за прогон, физичким и психичким злостављањем заточеника.

Истом пресудом су за злочине у Билећи осуђени Горан Вујовић, на шест година, и Мирослав Дука, на 12 година затвора. За Дуком је расписана Интерполова потјерница.

Вујовић, Дука и Илић су проглашени кривима за мучења, премлаћивања и злостављање цивила бошњачке и хрватске националности у Станици јавне безбједности (СЈБ) и Ђачком дому у Билећи. Један од заточених је од посљедица премлаћивања подлегао.

Вујовић и Дука су осуђени да су починили прогон противправним затварањима, нечовјечним поступањем, депортацијом, убиствима и мучењем.

Вујовић је осуђен да је злочине починио као начелник Станице јавне безбједности (СЈБ) Билећа, а Дука као командир у СЈБ-у.

ИЗВОР: ФЕНА/БИРН

Related Posts