Књига, Култура

Објављена имена номинираних за награду ‘Хасан Каимија’

Off 4

У Муфтијству тузланском данас су осим добитника Повеље ‘Хасан Каимија’ за животно дјело, која ће бити додијељена новинару Салиху Бркићу, проглашени и номинирани називи књига које су ушле у ужи избор за награду ‘Хасан Каимија’.

Жири за додјелу награде „Хасан Каимија“ који чине: Амира Турбић Хаџагић, Сеад Сељубац и Ален Калајџија донио је приједлог да се у ужем кругу међу потенцијалним добитницима за најбоље дјело из области друштвених и хуманистичких знаности нађу:

– Сањин Кодрић са два дјела: „Бошњачка и босанскохерцеговачка књижевност“ и „Како су Бошњаци видјели муслимански оријент и европски запад“; затим Енес Дураковић са дјелом „Ријеч и свијет Алије Исаковића те Мирсад Кунић са два дјела: „Читање Перијеве збирке“ и „Теме из усмене књижевности (о усмености писмом)“.

Потпредсједник Организационог одбора манифестације ‘Дани Хасана Каимије 2019’ која ће бити одржана у Зворнику од 6. до 16. јуна ове године., др. Сеад еф. Сељубац казао је да је у ужем кругу потенцијалних добитника награде Хасан Каимија за најбоље дјело објављено у 2017. и 2018. години из хуманистичких и друштвених знаности било девет пријављених аутора.
Прегледом номинираних приједлога и пријава за Награду „Хасан Каимија“ за најбоље дјело у 2017. и 2018. години, те узимајући у обзир научну и стручну тежину пријављених аутора и њихових дјела, истакнуто је да је задатак Жирија био тежак јер су међу датим дјелима уистину вриједне научне монографије које тематизирају и промовирају неке од феномена националних хуманистичких и друштвених наука.

Један од критерија је био да дјело буде усмјерено на промовирање босанскохерцеговачких културних потенцијала.

Водећи се тим критеријем оцјењивања, на првом мјесту истакнута су синтетичка дјела о босанскохерцеговачком и бошњачком идентитету, јер су таква дјела изузетно важна за теоријско заокруживање босанскохерцеговачког и бошњачког културног и националног идентитета.

Име добитника за награду „Хасан Каимија“ бит ће саопћено 7. јуна, а додјела награде уприличена 14. јуна.

Манифестација ће и ове године почети посјетом књижевника школама у Подрињу, док ће свечано отварање и додјела Повеље Хасан Каимија за 2019. годину, бити одржани у петак, 7. јуна у сали Дома омладине у Зворнику у 15.00 сати.

Програмом манифестације планирано је да се одржи десет промоција књига и публикација, затим пригодан вјерски програм, а бит ће представљена и изложба слика те организирано међународно пјесничко вече.

Related Posts