fbpx
БиХ, Вијести

Обустава рада шпедитера на ГП Рача

Off 14
  • Spediteri Raca
  • Spediteri Raca
  • Spediteri Raca

Шпедитери на Граничном прелазу Рача ступили су у јутрос у најављени прекид рада са захтјевом да Управа за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине (УИО БиХ) одустане од намјере за измјештање царинског терминала са ове локације. Путнички саобраћај на Рачи одвија се неометано.

Извјештава репортерка Мирела Бектић.


У писму које је упућено и Управи за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине, Влади Републике Српске и ресорном министарству, Савјету министара и омбудсману за људска права, шпедитери поручују да неће уважити одлагање траженог састанка са челницима Управе за индиректно опорезивање због њихових годишњих одмора.

Незадовољни подсјећају да је УИО у вријеме годишњих одмора, прије само три дана, отварала понуде за намјеравано измјештање царинског терминала са Раче.

У Удружењу превозника Републике Српске кажу да ће обустава рада данас трајати 24 часа, а, ако не буде састанка и договора са одговорним у Управи за индиректно опорезивање и надлежним институцијама на нивоу Босне и Херцеговине, могла би бити продужена и до наредне седмице или све до постизања договора о одбацивању идеје о измјештању терминала.

Предсједник Удружења превозника Републике Српске Никола Грбић оцијенио је да је идеја УИО штетна за Босну и ХерцеговинуиХ, привреднике, превознике и шпедитере на Рачи.

Он је подсјетио да су превозници и шпедитери незадовољни због намјере УИО да измјести царински терминал на Рачи и умјесто тога затражили њихов, како су навели, домаћински однос према Рачи, гдје УИО годишње убире приход од три милиона КМ.

У УИО кажу да ће организовати састанак са представницима шпедитерске компаније лоциране у царинској испостави Бијељина након повратка одговорних лица са годишњих одмора.

Управи су се, како наводе, у претходном периоду у више наврата обраћали шпедитери, превозници, привредници из Бијељине, као и представници градске власти, истичући проблем нефункционалности постојећег царинског терминала.

Извор: БХРТ/Срна

Related Posts