fbpx
Књига, Култура

Обиљежено 60 година рада Народне библиотеке Сребреница

Off 7
Foto: Fena

Изложбом “Дрински сплавари“ аутора Јасне Станковић и Синише Спасојевића, данас је Народна библиотека Сребреница обиљежила 60 година рада.

Директорица ове установе Јована Ракић каже да је поносна на ову годишњицу, истакнувши да ће Народна библиотека Сребреница наставити с успјешним радом и промоцијом библиотекарства.

– Наша библиотека је 2013. године добила повељу ‘Ђорђе Пејановић’ од Удружења библиотекара као најбоља библиотека, а ове године наша библиотекарка Виолета Радић је добила награду за најбољег библиотекара у РС за 2018. годину. Ова два признања су мали дио онога колико ми доприносимо развоју културе и библиотекарства на овим просторима – истакнула је Ракић.

Говорећи о изложби “Дрински сплавари“, као и самом сплаварском занату који је отишао у заборав, ауторица Јасна Станковић напомиње да су сплавари постојали у свим селима дуж ријеке Дрине те да су сва села била усмјерена на овај занат.

– Овај занат је постојао од давнина, занат којим се преносила дрвна грађа на великим релацијама гдје се користила само снага ријеке, у овом случају Дрине, и тај занат је једноставно угашен средином прошлог вијека када је ријека Дрина преграђена због потребе хидроелектрана у Зворнику, Бајиној Башти и Вишеграду. Од тада грађа није могла да се преноси и од тада не постоји овај занат. Непходно је да отргнемо од заборава занат који више не постоји и да неке људе подсјетимо како је то изгледало – нагласила је Станковић.

Обиљежавање 60. годишњице постојања Народне библиотеке Сребреница и промоција њеног рада уприличена је у склопу манифестације “Дани Сребренице 2019“, која уједно овим догађајем и завршава.

Уручене су између осталог награде за најуспјешније ученике од шестог до деветог разреда те новчане награде и захвалнице учесницима ликовног, литерарног и фото конкурса које је ова установа организовала у склопу споменуте манифестације.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže