fbpx
Вијести, Свијет

Обиљежена 75. обљетница Битке за Нормандију

Off 3
Foto: Anadolija

У Нормандији је обиљежена 75. обљетница “Дана Д”, када су савезничке снаге заједничким акцијама ослободиле западни дио Европе од нацистичког режима. Средишње личности на комеморацији били су предсједник Француске Емануел Макрон, његов амерички колега Доналд Трамп и британска премијерка Тереза Меј.

У француском мјесту Колевије Сур Мер, недалеко од пјешчане плаже гдје је савезничке војнике дочекала “киша” метака и граната у јутро 6. јуна 1944. године, државници и ветерани присјетили су се једне од најзначајнијих битака Другог свјетског рата. Само првог дана искрцавања, погинуло је више од 10.000 савезничких војника.

Прилог припремио репортер БХРТ-а Младен Џино.


Прије 75 година, 150.000 савезничких војника учествовало је у искрцавању у Нормандији. Зрачни, копнени и поморски удар савезничких снага на Нормандију резултирао је ослобађањем Западне Европе од нацистичког режима.

“Француска никада неће заборавити два милиона војника који су на крају тог дугог дана наставили вишеседмичну борбу ослобађања градова и села Нормандије и који су прошли пакао борбе на сеоском подручју Нормандије, која је била још опаснија од борбе на плажама”, рекао је предсједник Француске Емануел Макрон.

Предсједник Сједињених Држава Доналд Трамп истакао је да је на данашњи дан, прије 75 година, 10.000 мушкараца жртвовало своје животе не само због колега из војске и својих земаља, већ ради опстанка слободе. Ветеране је назвао неким од највећих Американаца који ће икада живјети.

“Ви сте понос наше нације и републике и захваљујемо вам свим срцем. Наш дуг према вама је вјечан. Данас изражавамо своју вјечну захвалност онима који су жртвовали своје животе у једном од највећих ратова свих времена”, рекао је Трамп.

Операција савезничких снага почела је дан раније из Портсмута, с југа Енглеске. У том граду су јучер на церемонији, поред данашњих говорника, присуствовали британска краљица Елизабета Друга, премијерка Тереза Меј и остали високи званичници.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže