fbpx
БиХ, Вијести

Обиљежена 27. годишњица убиства 114 цивила Бошњака и Хрвата

Off 5
Foto: Anadolu Agency

Полагањем цвијећа на спомен обиљежјима Сутина, Уборак и Залик у Мостару је данас биљежена 27. годишњица од злочина који су починили припадници ЈНА и српских војних и паравојних формација над 114 цивила хрватске и бошњачке националности у мостарским приградским насељима Уборак и Сутина, јавља Агенција Анадолија (АА).

Уз породице убијених, бројне делегације политичког, јавног и друштвеног живота данас су положиле цвијеће на спомен-обиљежјима у Мостару и подсјетили како за стравичан злочин нитко још није одговарао.

Предсједник Удруге чланова породица жртава страдалих на Уборку и Сутини 1992. Аднин Хасић истиче како је злочин на Уборку и Сутини први и највећи у Мостару и Херцеговини.

“На данашњи дан прије 27 година на локалитету Уборка и Сутине мучки је стријељано 114 недужних Мостараца. На жалост, ни данас након дугих 27 година породице жртава нису дочекале да извршиоци и њихови наредбодавци буду процесуирани и да буду адекватно кажњени од надлежних судова у БиХ. Иако је та Милошевићева политика коју су проводили у БиХ Караџић и Младић пресуђена и пред судом у Хаагу и пред судовима у БиХ, међутим, када је овај злочин у питању конкретно, суд и тужилаштво су потпуно заказали. Стога их позивам још једном да уложе максималне напоре и енергичније уђу у овај процес и напокон пред лице правде изведу најодговорније за овај злочин”, казао је Хасић.

Члан Удружења Езудин Ћорић истиче да, када је у питању правда за злочине над недужним жртвама које су свирепо убијене 1992 године, има напретка само у годинама које пролазе.

“Ове године је 27. годишњица и то је једини помак који се дешава. Нажалост, у бројкама у годинама иза нас нитко није процесуиран од стране злочинаца који су извршили овај гнусан злочин”, казао је Ћорић.

Обиљежавање је организовало Удружење чланова породица убијених на Уборку и Сутини под називом ‘Обавеза је памтити’, у знак сјећања на присилно одведене и убијене грађане Мостара бошњачке и хрватске националности.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže