fbpx
БиХ, Вијести

Обиљежена 27. годишњица погибије Рамиза Салчина, хероја одбране Сарајева и БиХ

Off 16
Foto: Fena

Уз војне почасти припадника 2. ренџерског пука Оружаних снага Босне и Херцеговине и у присуству породице,  пријатеља и сабораца Рамиза Салчина, првог команданта Опћинског штаба Територијалне одбране Нови Град, те опћинских и званичника Кантона Сарајево, политичких партија и МЗ Сарај-Поље, данас је обиљежена 27. годишњица погибије једног од најхрабријих синова Армије РБиХ који је свој живот положио за одбрану државе од агресора.

Цвијеће на мјесту Салчинове погибије на Спомен-обиљежје у насељу Сарај-Поље положила је његова породица, те делегације опћине Нови Град и Опћинског вијећа, ОСБиХ, Координационог одбора борачких удружења, Министарства за борачка питања КС, опћине Центар, Савеза бригадних генерала 1. Корпуса Армије РБиХ, Савеза удружења златни љиљан и златна полицијска значка, Савјета МЗ Сарај–Поље, Рамизов саборац Мухамед Мујезиновић, као и представнци политичких партија.

Присутнима су се обратили начелник опћине Нови Град Сарајево Семир Ефендић и помоћник начелника за борачка питања Тајиб Делалић, а о лику и дјелу рахметли Салчина говорио је Мухамед Мујезиновић.

Он је казао да је Салчин дао немјерљив допринос у вријеме када се оснивала Армија РБиХ, посебно истичући његову храброст након првог рањавања на капији некадашње касарне „Виктор Бубањ“ када је са бијелом заставом дошао да преговара са агресорима, бившом ЈНА.

Начелник Ефендић захвалио је присутнима што су дошли у великом броју да обиљеже 27. годишњицу погибије рахметли Рамиза Салчина, једног од наших највећих хероја.

“Ми данас живимо у слободи, али често заборављамо како је до ње дошло. Не постоји ни једна слобода на свијету за коју се нису дали људски животи. Она се никоме не поклања, она се мора изборити и та прилика када смо морали да се за слободу боримо, дала је јунаке попут рахметли Рамиза Салчина, Сафета Зајке, Сафета Хаџића, Смаје Шикала и других којих је било пуно у Новом Граду. Не треба никада заборавити да захваљујући њима ми данас живимо у слободи и то је разлог више због којег цијеним чињеницу да се увијек у великом броју окупљамо на обиљежавању оваквих датума – казао је Ефендић.

Истакао је, истовремено, да ће наша домовина бити сигурна све док имамо тај ниво свијести о важности њене одбране и док има људи који брину о њој и њеној хисторији.

Рамизова неисцрпна енергија и несаломљиви дух били су покретачка снага у организовању народа, формирању јединица и њиховом опремању и наоружавању, припреми отпора надолазећој најсуровијој агресији на БиХ.

Са саборцима је поставио страже још у фебруару 1992. Почетком марта исте године спријечио је излазак агресора на брдо Мојмило и заузимање стратешких положаја.

Салчин је био неустрашив и непоколебљив и као такав постављен је за команданта Опћинског штаба одбране Новог Града.

Командовао је и координирао све судбоносне битке од Милинкладске, Храсног брда, битке за водовод Мојмило, Жуч, Азиће…

Постхумно је 1994. године одликован највишим ратним признањем “Златни љиљан”, а добитник је и ордена “Златни грб с мачевима”.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže