fbpx
Вијести, Свијет

Обиљежена 18. годишњица терористичких напада на САД

Off 7
Jedanaesti septembar 2001
Foto: Carmen Taylor/KHBS/KHOG-TV, via AP

Американци су данас обиљежили годишњицу напада које је 11. септембра 2001. године извело 19 припадника Ал Каиде. Терористи су тада отели четири путничка авиона; два су усмјерили на куле Свјетског трговинског центра у Њујорку, а један на Пентагон. Четврти авион није успио стићи до циља јер су храбри путници лета јунајтед Ерлајнс Флајт 93 успјели савладати отмичаре.

Авион се срушио у близини Шенксвила у савезној држави Пенсилванија.

Родбина жртава и данас се, као и свих претходних година, окупила на нултој тачки у Њујорку, на мјесту некадашњих торњева близанаца, гдје су прочитана имена око три хиљаде страдалих особа.

Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп присуствовао је обиљежавању годишњице у Пентагону.

“За сваког Американца који је преживио тај дан, напади изведени 11. септембра урезани су у наше душе. То је био дан испуњен шоком, ужасом, тугом и оправданим бијесом”, рекао је Трамп.

Амерички предсједник изразио је саучешће породицама жртава.

“Прва дама и ја тугујемо са сваким од вас. Дошли смо знајући да не можемо избрисати бол или промијенити зло тог тамног и мучног дана. Али вам нудимо оно што имамо: нашу непоколебљиву оданост, бесмртну посвећеност и вјечни залог да ваши вољени никада неће бити заборављени”, рекао је Трамп.

Дан који је промијенио Америку и свијет

Осамнаест година након најсмртоноснијег терористичког напада на америчком тлу, та се држава и даље суочава са посљедицама: на аеродромима су и даље постављени сигурносни контролни пунктови, а у Афганистану се и данас налази значајан број америчких војника. Инвазија на ту земљу почела је мјесец дана након напада у САД, а рат који је услиједио најдужи је у америчкој хисторији.

Посљедњих година расте свијест о патњама друге групе људи чије су судбине везане за трагедију: ватрогасаца, полицајаца и осталих спасилаца који су умрли или се разбољели након излагања отровима насталим рушењем торњева Свјетског трговинског центра.

Фонд за накнаду штете досад је обољелима додијелио више од 5,5 милијарди долара, а за помоћ се пријавило више од 51.000 људи.

Након година законодавних застоја, потрошеног новца и активизма оних који су први дошли помоћи на мјестима страдања, Конгрес је овог љета осигурао средства како Фонд не би пресушио. Трумп, републиканац и грађаним Њујорка који се задесио у граду за вријеме напада, одобрио је ову мјеру у јулу.

Они који су се разбољели након напада добили су овог прољећа ново признање.

Почаст се састоји од шест великих гранитних плоча украшених спашеним челичним контрукцијама трговачког центра, а на њима је исписана посвета “онима чији су поступци у вријеме када смо их требали довели до њихових озљеда, болести и смрти.”

 

ИЗВОР: БХРТ/ФЕНА/ЦНН

Related Posts