fbpx
БиХ, Вијести

Обиљежавање 26. годишњице страдања Хрвата на Стипића ливади

Off 5

На Стипића ливади, изнад Дољана у општини Јабланица, обиљеженa је 26. годишњица страдања 33 припадника Хрватског вијећа обране (ХВО) и шест цивила. Бројне делегације су положиле вијенце и запалиле свијеће испред спомен-обиљежја.

Након што су постројбе Армије Републике Босне и Херцеговине 28. српња 1993. године у војној акцији опколиле село Дољане код Јабланице, локално становништво и локалне постројбе Хрватског вијећа обране, које су такођер чинили војно способни мушкарци из мјеста Дољани, панично су покушали бјежати у правцу Блидиња.

Stipića livada delegacije

Foto: Ivan Crnjac/BHRT

Свих 185 путем заробљених особа одведено је у јабланички Музеј Битке на Неретви, тада кориштен као сабирни центар и радни логор. На Стипића ливадама направљена је војна засједа и 39 особа, међу којима и шест цивила, убијено је и остављено.

Злочин је откривен у војној акцији 1. коловоза исте године, међутим, на жалост и огорчење локалног становништва, за њега нитко није одговарао.

Како истичу, никад се нитко није ни испричао, а злочин са Стипића ливада неријетко се заташкава. Дољани су данас постали викенд дестинација за бројне Хрвате који су тада напустили родно мјесто и живе у остатку Херцеговине, а повратак отежавају једнако и споро процесуирање ратних злочина као и финанцијска ситуација која доприноси исељавању из Босне и Херцеговине.

ИЗВОР: Игор Божовић/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže