БиХ, Вијести

НСРС прихватила задужење од 10,9 милиона КМ

Off 5

Народна скупштина Републике Српске (НСРС) усвојила је одлуку о прихватању задужења према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање по Пројекту енергетске ефикасности у Босни и Херцеговини у износу 10.910.796 еура, што је 40 одсто укупног кредита за Босну и Херцеговину.

Народна скупштина усвојила је и Нацрт стратегије за унапређење положаја старих у Републици Српској од 2019. до 2028. године, чији је циљ омогућавање здравог и активног старења, враћање породичних вриједности и моралних норми и развијање међугенерацијске солидарности.

Скупштина је усвојила и Нацрт стратегије за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља у Републици Српској за период 2019. – 2029. година, којом је предвиђено да систем здравствене заштите обезбиједи доступну и квалитетну заштиту сексуалног и репродуктивног здравља.

Посланици су усвојили извјештај о раду и извршењу финансијског плана – буџета Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за 2018. годину, као и извјештај за прошлу годину о раду Омбудсмана за дјецу Републике Српске.

Посланици су размотрили извјештај за прошлу годину о раду Омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине. На приједлог Клуба посланика Српске демократске странке (СДС), усвојен је закључак у коме се од Омбудсмана тражи да сачини и у року 90 дана достави на разматрање специјални извјештај о заступљености конститутивних народа у институцијама Босне и Херцеговине, са акцентом на заступљеност Срба у структури влада и других институција кантона и Федерације БиХ.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је рад 4. редовне сједнице.

Извјештава репортер БХРТ-а Љубиша Давидовић.

 

Related Posts