fbpx
БиХ, Вијести

НСРС: Подијељена мишљења посланика о Закону о потицајима у привреди

Off 13
Foto: BHRT

Народна скупштина Републике Српске, расправом о измјенама закона о банкама и о изради плана трасе за ауто-пут и гасовод на дионицама Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача, окончала је тачке дневног реда по хитном поступку.

Посланици су јединствено подржали приједлог, да се судским полицајцима и службеницима у казнено-поправним установама, омогући добијање накнаде, како би се изједначили у расту плата са припадницима МУП-а.

Претходно је окончана расправа о Приједогу Закона о подстицајима у привреди, који је за опозицију недјелотворан, дискриминаторан и противуставан. Супротно томе, владајући сматрају, да је ријеч о почетном кораку у стварању повољнијег пословног амбијента и повећању плата запослених.

Расправу о тој и о осталим тачкама пратио је Владимир Шушак.

Циљ Приједлога закона о потицајима у привреди јесте осигурање услова за провођење реформе пословног окружења, те стварање повољнијих услова за повећање плата запослених у реалном сектору.

Посланик Социјалистичке партије Максим Скоко оцијенио је да ће усвајање овог приједлога закона бити значајно за раднике јер је предуслов за повећање плата.

“Закон није системски, али ће сигурно бити добар за раднике, али и послодавце јер ће радници, повећањем плате, бити додатно мотивисани”, рекао је Скоко током посланичке расправе.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Миладин Станић рекао је да су Републици Српској потребни реформски закони, а не, како је навео, лоши као што је понуђени јер њиме не могу бити ријешени проблеми у привреди.

“Потребно је смањити порезе и доприносе, што би утицало на повећање плата, а не усвајати законе од којих нећемо имати ефекта. Неопходни су закони којима ће бити спријечен одлазак људи са ових простора и чији ефекти би били да минимална плата буде 800 КМ”, рекао је Станић.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић нагласио је у завршној ријечи да повећањам плата може бити обезбијеђен останак радника, али и повећана конурентост у привреди, што јесте циљ овог законског рјешења.


Додатна накнада судским и полицајцима у КПУ

Приједлогом закона о допуни Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске, службенику Судске полиције и полицајцу у казнено-поправним установама средњом и вишом стручном спремом утврђује се право на додатну накнаду у износу од десет одсто просјечне плате у Министарству унутрашњих послова остварене у протеклом мјесецу, једнако као и за полицијске службенике запослене у Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић је, образлажући у Народној скупштини овај приједлог закона, рекао да је разлог доношења допуне овог акта произашао из потребе да се изједначи и усклади статус овлаштених службених лица у институцијама правосуђа са статусом полицијских службеника са средњом и вишом стручном спремом.

“Ови људи у полицији и правосуђу раде одговорне и сложене послове и циљ је да буду изједначени. Надам се да ће посланици подржати овај закон”, рекао је Касиповић

На дневном реду сједнице је, такођер по хитном поступку, Приједлог закона о измјени Закона о банкама Републике Српске.

Посланици ће расправљати и о Приједлогу одлуке о изради плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача по скраћеном поступку, те о Приједлогу закона о печатима органа и институција Републике Српске и Приједлогу закона о социјалном становању.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže