fbpx
БиХ, Вијести

Већина водостаја широм БиХ опада, Сава у порасту

Off 11

Нивои ријека опадају широм Босне и Херцеговине и ситуација се стабилизује. Једино се водостај Саве дуж цијелог тока кроз Републику Српску стално повећава, а у Броду је прешао коту редовне одбране од поплава.

Водостај Саве у Семберији се повећава због дотока велике количине воде, а врхунац таласа очекује се наредних дана.

У Бијељини је репортерка БХРТ-а Ивана Трбић.

Тимови Федералне управе цивилне заштите су на терену и помажу угроженим грађанима.

У девет општина и даље је на снази Одлука о проглашењу стања природне несреће. Санирају се објекти, локални путеви и мостови.

Федерална управа цивилне заштите упутила је Републичкој управи цивилне заштите Републике Српске захтјев за помоћ у потрази за двије нестале особе у ријеци Босни, шестогодишњим дјечаком, који је пао у набујали поток у уторак послијеподне у Беговом Хану код Жепча, те Алмиром Глухићем из Завидовића.


У Приједору укинуте ванредне мјере одбране од поплава

Штаб за ванредне ситуације града Приједора укинуо је вечерас ванредне мјере одбране од поплава, будући да водостај Сане износи 385 центиметара, што је знатно испод коте редовне /420/ и ванредне /460/ одбране од поплава.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да се вода повлачи ка свим водотоцима на подручју града, те да се задржала у депресијама из којих је ватрогасци испумпавају.

“Почела је санација и асанација терена. У понедјељак почиње испумпавање бунара напуњених плавном водом и позивам домаћине којима је то потребно да се јаве ватрогасцима на број телефона 123”, рекао је Ђаковић новинарима у Приједору након сједнице Штаба.

У Мостару нема опасности од поплава

Оперативни центар Цивилне заштите Града Мостара до сада није примио информацију о угрожености становништва и материјалних добара од излијевања водотока на подручју Мостара.

Подаци о стању и нивоу водотока ријека и акумулација на подручју Града Мостара, показују да је стање стабилно и под контролом, те да нема опасности од поплава на овом подручју.

Замућена изворишта

Након обилних кишних падавина дошло је до замућивања изворишта. За Општину Бугојно је наведно да вода са изворишта Крушчица и даље није за пиће, те се потрошачима препоручује прокухавање воде.

У Општини Витез замућено је извориште Илиџа.

Због падавина које су проузроковале замућење воде у Бихаћу, Кључу те Босанском Петровцу корисницима се такођер препоручује прокухавање воде прије употребе за пиће.


Каква је ситуација на поплављеним подручјима у нашој земљи, погледајте у прилогу репортерке БХРТ-а Аиде Фазлић.

Штаб за ванредне ситуације Општине Приједор синоћ је одлучио да, иако ниво Сане опада, одлука о ванредном стању одбране од поплава остаје на снази. У поплавама на подручју Приједора заплављено је хиљаду 350 домаћинстава, поплављено око 400 кућа, створено шест клизишта и порушен пјешачки мост преко ријеке Сане у Доњој Драготињи, изјавио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Штаб за ванредне ситуације Општине Нови Град синоћ је одржао сједницу, на којој су ван снаге ставили одлуку о ванредним мјерама одбране од поплава, с обзиром на то да се ситуација у тој општини нормализује. Тимови специјализоване јединице Републичке управе Цивилне заштите са пумпама великог капацитета раде и у Градишци и Бањалуци.

Дрина је у благом порасту, али је испод коте редовне одбране од поплаве.

Водостај Уне у Костајници у сталном је паду, као и ријеке Врбас, Босна, Врбања, Усора и Спреча.

Related Posts