fbpx
Вијести, Свијет

Норвешка полиција: Напад на џамију покушај тероризма

Off 3
Foto: Rojters

Норвешка полиција саопштила је данас да оружани напад у џамији у предграђу Осла сматра “покушајем тероризма”.

Полиција је навела да први налази истраге указују да нападач има екстремно десничарске погледе, да је ксенофоб и да је желио да сије терор.

Тај Норвежанин од око 20 година отворио је јуче ватру у џамији у Беруму, предграђу Осла, и лакше ранио једну особу прије него што га је један вјерник савладао, а полиција ухапсила.

Неколико часова послије напада је у једној кући у близини џамије нађена мртва млада рођака нападача, додала је полиција, наводећи да сумња на убиство.

Представник џамије изјавио је локалним медијима да је нападач у црном, с кацигом и панцир прслуком ушао у зграду гдје су била само три вјерника.

Нападач, чије име није саопштено, носио је неколико комада оружја.

На друштвеним мрежама је прије напада поменуо “рат раса” и одао признање Бретону Таранту који је у марту у пуцњави у двије џамије на Новом Зеланду убио више од 50 људи. Аутентичност те поруке се још испитује.

У Норвешкој је екстремни десничар Андерс Брејвик у јулу 2011. убио осам особа у бомбашком нападу на зграду владе у Ослу и 69 у потоњем оружаном нападу на љетни камп подмлатка Лабуристичке странке на острву Утоја.

Норвешка полиција саопштила је раније да ће бити појачана безбједност поводом муслиманског празника Курбан-бајрама који је почео данас.

Извор: Бета

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže