fbpx
БиХ, Вијести

Новинарке не препознају стрес и родно насиље као професионалне проблеме

Off 2
Foto: BH novinari

Новинарке у БиХ нису довољно упознате с домаћим и међународним механизмима заштите радних и социјалних права те веома ријетко препознају као родно засновано насиље, пријетње и нападе којима су свакодневно изложене, истакнуто је на радионици одржаној у Брчком у оквиру пројекта Удружења БХ новинари “Положај и заштита новинарки у бх. медијима”

Недовољна едукација новинарки о њиховим правима, укључујући и родно засновано насиље, један је од главних проблема с којима се суочавају новинарке и због чега ријетко пријављују нападе, дискриминацију или мобинг на радном мјесту, приопћено је Удружења БХ новинари.

Такођер, дуготрајност судских поступака и разочараност у правосудни систем разлози су због којих новинарке и друге медијске упосленице не вјерују да ће бити адекватно заштићене, па у неким случајевима деценију и више трпе различите облике професионалног и родног насиља.

Пројект координаторица БХ новинара Милица Андријашевић истакнула је да је неопходно умрежавање новинарки како би се на ефикаснији начин оне саме заштитиле од родно заснованог насиља и кршења професионалних права, али и да би се избориле за бољи положаја унутар медијских кућа.

“Највећа диспропорција у заступљености жена и мушкараца на главним управљачким мјестима је у телевизијском сектору. Чак три четвртине директора и главних и одговорних уредника у овом сектору чине мушкарци, а жене само 15,8 посто. Опћенито, удио жена на позицијама директорице у медијима износи 25,3, а мушкараца 74,7 посто”, истакнула је Андријашевић.

Она је додала како је у истраживању БХ новинара наведено да су новинарке ангажиране на проблематизирању једноставнијих и мање атрактивних тема и медијских садржаја, посебице у информативним програмима те да често под притиском уредничких колегија прихваћају теме које су једноставнијег карактера.

Фатима Бећировић из Гендер центра Федерације БИХ нагласила је како су, поред дискриминације, новинарке и друге медијске дјелатнице изложеније различитим облицима професионалног стреса.

“Новинари и новинарке су веома често мета напада, без обзира на сполну припадност управо због професије којом се баве. Заиста је поражавајућа чињеница да је од 120 пријављених случајева кршења права новинара, санкционирано само око 30 посто”, упозорила је Бећировић.

Додала је како новинарке често немају времена за напредовање у својој професији због тога што бх. друштво није на адекватан начин примијенило родну равноправност и нема једнаке стимулативне мјере за професионално напредовање мушкараца и жена.

Предсједник БХН Клуба новинара Босанска Посавина Адмир Кадрић истакнуо је како мушке колеге у медијима морају више радити на родној равноправности унутра медијских кућа и омогућити колегицама новинаркама да раде бољи посао, брже напредују и буду изабране на руководеће позиције.
“Проклетство нашег посла је жеља и трка за информацијама, а мање имамо времена да се бавимо професионалним напредовањем или јачањем положаја новинарки унутар редакција”, додао је Кадрић.

Поред свих фактора који утичу на објективни рад медија и положај новинарки и новинара у регији Брчко Дистрикта јесте мањак финанцијске подршке и релативно мале плаће у новинарској професији. Дугогодишња новинарка и дописница ЕуроБлица Цвијета Ковачевић објаснила је како се новинарски посао у већини случајева сматра мушким послом.

“Новинарке се често омаловажавају јер им се дају лакши задаци, пошто се сматрају недовољно компетентним за истраживање, извршење ‘тежих тема'”, нагласила је Ковачевић.

Она је додала како су локалне власти Брчко дистрикта отворене према новинарима и новинаркама, и једне су од ријетких која допушта присуство медијима тијеком сједница и законодавне и извршне власти, због чега вјерује како ће бити заинтересирани и за властити допринос побољшању положаја новинарки у Брчко Дистрикту.

Радионица у Брчком одржана је у оквиру програма “Јачање мреже новинарки у БиХ” који реализира Удружење БХ новинари кроз УСАИД-ов Програм оснаживање независних медија (ИМЕП) и уз подршку организације Фрее Пресс Унлимитед из Низоземске.

Related Posts