fbpx
БиХ, Вијести

Новалић: Шокирале су ме информације о стању у Заводу Пазарић

Off 4
Fadil Novalić
Foto: Fena/Arhiva

Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић изјавио је да су га шокирале информације које је на недавној сједници Представничког дома Федералног парламента, о стању у Заводу за збрињавање ментално инвалидне дјеце и омладине Пазарић, објелоданио директор тог завода Реџеп Салић.

“Био сам присутан на сједници и могу Вам признати да су ме као човјека шокирале информације које је директор Салић казао за говорницом. У свом мандату често сам се сусретао са проблемима бројних социјалних група, али ово што сам чуо је било разочаравајуће и само могу замислити како су се осјећале породице и родбина штићеника који користе услуге Завода”, казао је Новалић.

На питање шта су сљедећи кораци које ће Влада Федерације БиХ подузети у рјешавању овог проблема, премијер је за почетак наредне седмице најавио састанак представника Владе, Завода и финансијске полиције.

“Хитно ћу сазвати састанак за почетак сљедеће седмице на којем би требали бити допремијери, ресорни министар Веско Дрљача и министрица финансија Јелка Милићевић, затим федерални министар здравства Вјекослав Мандић, директор Завода у Пазарићу Реџеп Салић и представници Финансијске полиције. Иако је јавност посљедњих дана упозната с финансијским подацима о пословању, резултатима ревизија, а спомињао се и извјештај омбудсмена који никад није био пред парламентарцима, на овом састанку желимо све ‘претрести’ и добити све детаљне податке надлежних, како финансијске, тако и о стању у којем су објекти Завода и о броју упослених, о исхрани штићеника… Једноставно, направити комплентну слику”, ријечи су премијера Новалића.

На питање шта ће он конкретно подузети кад добије све те извјештаје о проблему који, очигледно, није од јучер, Новалић најављује и обраћање правосуђу чим сазна ко је одговоран за стање у Заводу.

“Након што добијем потребне инфомације од свих надлежних, који би требали осликати реалну слику, за претпоставити је да ће се искристалисати и ко је одговоран за ситуацију у коју су доведени прије свега штићеници Завода. Нећу се устручавати да истог часа надлежним органима, највјероватније тужилаштву, прослиједим пријаве против оних који су били одговорни. Почнимо ствари називати правим именом; неко је примао плату да ради свој посао, а посао је да Завод функционише како треба и професионално пружа услугу корисницима. Поручујем да ћу се лично позабавити овим проблемима све док не будем сигуран да ће они који су урадили пропусте и одговарати за њих. Исто тако, поручујем да ће Влада Федерације БиХ изнаћи начин како побољшати услове за ову осјетљиву категорију. Недопустиво је да рањиве категорије нашег друштва буду овако третиране”, закључио је федерални премијер.

ИЗВОР: ФЕНА

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže