fbpx
БиХ, Вијести

Нема помака у реализацији договора за формирање Вијећа министара БиХ

Off 6
Izvor: pixsell.hr

Откако су 5. августа потписани Принципи за формирање Савјета министара БиХ, односно власти на државном нивоу, до данас нема помака у реализацији договора. Док разлике о кључним ставовима расту посебно у односу према НАТО-у у јавност се шаљу потпуно дијаметрално супротни ставови о АНП-у и МАП-у.

Иако се данима прича о потписаном споразуму челника и приближавању ставова о АНП-у још увијек нема назнака о договору. То потврђује и посљедња изјава члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. Поручује да је одбио иницијативу међународне заједнице за одржавање састанка савјетника кабинета чланова Предсједништва БиХ о приближавању ставова. Тврди, АНП су измислили Бошњаци.

Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ

Нема од АНП-а ништа није договорено, ништа није договорено. Госп. Комшић покушава да ишпекулише ситуацију тако што је то ставио на дневни ред. С моје стране бит ће одбијен.

Након састанка са Додиком, Амбасадор Русије у Босни и Херцеговини Петар Иванцов поручио је да је веома забринут због дешавања у БиХ, посебно јер 10 мјесеци након избора није формирана власт те се чека на економске и друге реформе. Говорећи о споразуму који су челници СДА, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ потписали 5. августа, истакао је да се још увијек нада како је сагласност могућа.

“Чланство БиХ у међународним организацијама је питање за власти у Босни и Херцеговини. Услов мог рада јесте немијешање у послове БиХ. Мислим да БиХ, њени народи и политичари сами морају одредити како требају живјети. Питање АНП је компликовано и подијелило је државу”.

С друге стране поруке међународне заједнице, али и званичног Wасхингтона су јасне.

Ларс-Гунар Вигемарк, шеф Делагације ЕУ у БиХ

“Свака од институција треба обавити свој посао. Прије свега ту мислим на Предсједништво БиХ. Требају почети радити свој посао, а не да разговарају путем медија. Ми смо подржали споразум о формирању власти, али то није наш споразум. То је споразум три највеће политичке партије које га саме морају имплементирати. До тада, ми немамо с ким сарађивати на државном ниову”.

Војни и политички аналитичари у нашој земљи понашање челника оцјењују незрело и сматрају да наша земља и њени челници још увијек нису на потребном нивоу за пуноправно чланство у озбиљним институцијама као што су Европска унија и НАТО.

Ивана Марић, политичка аналитичарка

“Мислим да је срамота за ове актере да нису били у стању да сами постигну договор већ су то морали радити под покровитељством Wигемарка и ЕУ. Што само показује да нисмо дорасли и сазрели да сами се бринемо за ову државу”.

Уколико неким чудом, изненада, као и 5. аугуста када су потписали “чувени” споразум о формирању власти, у уторак, 20. аугуста, за када су заказане двије сједнице Предсједништва БиХ, не саопће да је пронађено рјешење, слиједи тотална блокада чији исход нико не може ни предвидјети.

Извор: Аида Фазлић/БХРТ

Related Posts