fbpx
БиХ, Вијести

Недјеља борбе против туберкулозе

Off 7
Sarajevo, BiH - 13. septembar 2019: Struktura Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine tradicionalno obilježava Nedjelju borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. septembra 2019 godine. Tim povodom predstavljene su aktivnosti: zdravstvene, socijalno-humanitarne i informativno-edukativne i promotivne, koje će se u toku Nedjelje borbe protiv tuberkuloze 2019. godine provoditi u strukturi DCK BiH, u saradnji sa entitetskim organizacijama Crvenog krsta i Crvenim krstom Brčko distrikta BiH, sa ciljem da se utiče na povećanje svijesti stanovništva o važnosti suzbijanja tuberkuloze, koja je i danas jedna od najozbiljnijih i najraširenijih zaraznih bolesti u svijetu, a posebno zemljama u razvoju. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

Од 14. до 21. септембра Друштво Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине обиљежит ће Недјељу борбе против туберкулозе, ради подизања свијести јавности о овој заразној болести, али и значају превенције и правовременог лијечења јер – туберкулоза је изљечива, наглашавају стручњаци.

Волонтери Црвеног крста ће у наредним данима провести активности попут организовања прегледа ризичних група становништва, посјета обољелим и подјеле информативно-едукативног материјала.

У сарадњи са ентитетским, те организацијом Црвеног крста Брчко Дистрикта, током седмице бит ће провођене здравствене, социјално-хуманитарне, те информативно-едукативне активности.


Туберкулоза спада у водеће заразне болести у свијету од које оболи око десет милиона људи годишње.

Обиљежавањем Недјеље борбе против туберкулозе настоји се показати да је туберкулоза изљечива болест и колико је важна превенција и правилно лијечење.

“Наше национално друштво, Друштво Црвеног крста Босне и Херцеговине, у срадњи са Министарством цивилних послова Босне и Херцеговине, ове године реализује пројекат с циљем борбе против туберкулозе и та активност ће бити усмјерена и на домаће становништво, као и на мигранте који се налазе у Босни и Херцеговини”, рекао је Рајко Лазић, генерални секретар Друштва Црвеног крста Босне и Херцеговине.

Број обољелих од туберкулозе у Босни и Херцеговини је у паду. Прошле године, према подацима ентитетских завода за јавно здравство, у Федерацији БиХ је регистриран 461 обољели, а у Републици Српској 194 обољеле особе.

“Није то неки забрињавајући број. Међутим, с обзиром да је туберкулоза изљечива болест и да постоје јако квалитетни и добри лијекови, тенденција је да се туберкулоза искоријени”, каже Љиљана Глуховић, координаторица за здравствене активности Црвеног крста Републике Српске.

Амина Куртагић, координаторица за односе с јавношћу Црвеног крста Федерације БиХ, наводи да је у 2018. години забиљежен 461 случај од чега 405 случајева плућне туберкулозе.

“Евидентан је пад стопе обољелих, међутим када говоримо глобално у свијету, говоримо о стопи пада од два посто”, каже Куртагић.

Туберкулоза је заразна болест узрокована бацилом туберкулозе који најчешће захвата плућа. Само мали проценат заражених се разболи од туберкулозе, а ризик од оболијевање је много већи код особа са ослабљеним имунитетом. Активности Црвеног крста су усмјерене на младе и преглед ризичних група становиштва у руралним дијеловима земље.

Од 14. до 21. септебра млади волонтери ће продавати у школама и на јавним мјестима и маркице, а приход од продаје ће се користити за превенцију туберкулозе или помоћ обољелим.

Извор: Минела Дешевац/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže