Култура, Музика

На хорском шампионату у Тузли од 7. до 9. јуна више од хиљаду хорских пјевача

Off 1
Foto: Fena

Тузла ће од 7. до 9. јуна бити домаћин једног од највећих хорских шампионата у земљама регије којег организира Градско умјетничко друштво “Леге Артис“, а који ће окупити више од 1.000 хорских пјевача и 22 ансамбла из БиХ, Хрватске, Србије, Словеније, Чешке, Мађарске, Белгије и Колумбије.

Хорски ансамбли такмичит ће се у четири категорије, а то су дјечји хорови, мјешовити хорови, вокални ансамбли те мушки и женски хорови. Сви они такмиче се за гранд приx “Златна лира“.

Признања ће додијелити реномирани чланови хорског пјевања из цијелог свијета, а бит ће уручена и награда “Честмир Мирко Душек“ за најбоље диригенте, преноси Фена.

– У жирију се налазе најеминентнија музичка имена из цијелог свијета: проф. др. Давид Минтз из САД-а, професор Сарајевске музичке академије Решад Арнаутовић, професорица на Катедри за диригирање из Загреба Јасенка Остојић те шеф Хора београдске опере маестро Ђорђе Станковић – најавио је на прес-конференцији организатор и водитељ “Леге Артиса“ Јасмин Хасић.

Истиче да кроз овај шампионат желе приближити људе из цијелог свијета Тузли и Босни и Херцеговини.

– Ми ћемо посјетити бројна значајна мјеста Тузле, хорови ће на одређеним локацијама извести одређен број пјесама, гостоват ћемо и у православној цркви. Желимо да се хорски шампионат што више шири, посебно да нам што више хорова долази из БиХ – каже Хасић.

Хорски шампионат “Леге Артис“ одржава се већ три године у Босанском културном центру Тузла, а под покровитељством Града Тузла и Туристичке заједнице Тузла.

Генерални покровитељ цијелог догађаја ове године је Уред члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића.

Related Posts