fbpx
Вијести, Сарајево Филм Фестивал

На СФФ стигли и познати глумци из турских серија Долина вукова, Султанија Косем и Лудо срце

Off 12
Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 17. august 2019. godine: Ekipa filma "Mutavac", koji će večeras biti prikazan u Narodnom pozorištu, u sklopu drugog dana Sarajevo Film Festivala (SFF), stigla je u bosanskohercegovačku prijestolnicu. U filmu glume Mim Kemal Oke, Vildan Atasever (u sredini), Emin Gursoy (D), Ozan Celik. Murata Pay (L) ( Nihad İbrahimkadiç - Anadolu Agency )

Екипа филма “Мутавац”, који ће вечерас бити приказан у Народном позоришту, у склопу другог дана Сарајево Филм Фестивала (СФФ), стигла је у босанскохерцеговачку пријестолницу.

Вечерас ће бити одржана гала пројекција филма у оквиру програма Такмичарски програм – играни филм ван конкуренције. Филм турског редитеља Мурата Паја овим приказивањем обиљежити ће своју свјетску премијеру.

У филму глуме Мим Кемал Оке, Вилдан Аташевер, Емин Гурсој, Озан Челик.

Турска глумица Вилдан Аташевер, публици у регији позната је по улогама у великом броју серија које се емитују на малим екранима. Иза себе има велики број улога у популарним серијама и филмовима. Међу њима је и улога у серији “Долина вукова”, која је стекла велику популарност како у Босни и Херцеговини тако и шире. Ову турску глумицу гледали смо и у серији “Величанствено стољеће – султанија Косем”.

“Ово је мој други долазак у Сарајево и на СФФ. Први пут сам била 2006. године с једним филмом. Овдје видимо обичаје и традицију која је остала из османског периода”, казала је Аташевер, наводећи да је лијепо видјети још увијек грађевине из тог периода.

Како је казала, они у Турској прате дешавања у БиХ.

“Ово нам је драго мјесто, волимо га. Волимо браћу овдје, културу и због тога сам сретна што сам овдје. Лијепо се осјећам док шетам овим улицама и додирујем се с хисторијом”, изјавила је Аташевер.

Сматра да филмски фестивали повезују културе различитих земаља. Атасевер подсјећа да баш због филма велики број глумаца и људи из свијета филма ових дана долази у Сарајево.

Дотакла се и серије “Султанија Косем”, која је била популарна и код публике у регији. Утјеловила је лик султаније Хумасах.

“Било је потребно истражити и мало више упознати хисторију како би најбоље могла одглумити султанију. Било је то добро искуство”, казала је Атасевер наводећи да је било потребно повезати се с њом како би могла на прави начин доживјети цијелу ситуацију.

Говорила је и о снимању филма “Мутавац”. Турска глумица каже да је три мјесеца учила калиграфију.

Дотакла се и ратних дешавања у БиХ, наводећи да се сада види бесмисленост свега тога што се дешавало у БиХ ’90-их година.

У Сарајево је први пут стигао и Емин Гурсој, публици у БиХ такођер познат по улогама у серијама, првенствено “Лудо срце” или “Дели јурек”, која је у регији била јако популарна и једна је од првих турских серија које су се емитовале у БиХ и земљама у окружењу.

“Другачије је у Турској слушати о стварима које су се овдје догађале у блиској прошлости и гледати их уживо. Тужно је видјети остатке метака и гелера у зградама. Велика је нада у живот што се овдје дешава СФФ. За мене је ово можда и највреднији фестивал у свијету. На овом подручју га сматрам јако вриједним”, појаснио је Гурсој.

У Сарајеву се, како је казао, не осјећа као странац.

Радња филма одвија се око Самија у свом скромном дому живи сам, а за живот зарађује сликајући једноставне мурале. Једног дана сазнаје да је његова вољена бака преминула и оставила му шкрињу пуну калиграфских радова. Самија на почетку не занима садржај шкриње, па чак размишља и да га се ријеши. Али онда у библиотеци, која га је ангажовала да наслика мурал, упознаје Селму. То познанство бит ће прекретница у његовом животу. Селма, привлачна и достојанствена жена савршених манира, карактеристичних за чланове старих истанбулских породица, својевремено је студирала калиграфију. Уз њену подршку и вођство, Сами почиње учити калиграфију. У томе му помаже Есреф Ефенди, надарен, али старомодан калиграф, који због презира према модерној калиграфији неко вријеме није примао ученике. Маестро брзо осваја Самијеву љубав. За Самија, који се осјећа растрзано измеду Селме и Есрефа, калиграфија постаје изазовно путовање током којег ће бити присиљен да се суочи са својим успоменама, али и да одговори на кључно питање: да ли се калиграфијом могуће бавити без љубави?

Режисер Мурат Пај изјавио је да је јако лијеп осјећај бити дио овако лијепе приче као што је СФФ.

Говорио је и о калиграфији наводећи да се ради о традиционалој умјетности те да су у филму жељели приказати живот једног умјетника.

Продуцент Мурат Ердаги је рекао да је ријеч о сценарију на којем су радили 1,5 годину. Сматра да калиграфија није само писање него је потребно ући у његов смисао и значење.

“Први пут сам у Сарајеву и на улицама овог града осјети се атмосфера Филм Фестивала”, рекао је Ердаги.

Извор: Агенција Анадолија

Related Posts