fbpx
БиХ, Вијести

На подручју Зеничко-добојског кантона од бруцелозе обољело 127 животиња

Off 3

На подручју Зеничко-добојског кантона током ове године од бруцелозе је обољело 127 животиња, од којих највише 103 на подручју Зенице. По три обољеле животиње евидентиране су у Тешњу и Високом, а једна у Маглају, подаци су које је објавила Кантонална управа за инспекцијске послове.

Све обољеле животиње евидентиране су у шест жаришта у Зеничко-добојском кантону, од којих је тренутно активно само једно, и то у зеничком насељу Поратје, гдје је евидентирано 96 обољелих оваца.

Према званичним подацима надлежних институција, појава бруцелозе на подручју ЗДК је у порасту. У КБЗ наглашавају да мјеста за забринутост нема, јер када је број обољелих људи у питању, он се креће у границама нормалног за ово доба године.

др. ЕДНАН ДРЉЕВИЋ, начелник Одјела за инфектологију КБЗ Зеница

Ми имамо стандардно отприлике 20 болесника који су обољели од бруцелозе и који леже на нашем одјелу. Отприлике подједнако из ова два кантона. Мјеста за забринутост апсолутно нема….

У Институту за здравље и сигурност хране, чија лабораторија проводи испитивања, истичу да је у овој години до сада обухваћено око 4 500 прегледаних животиња и да је број обољелих од бруцелозе у порасту. У 2018. години прегледано је 3 500 животиња и забиљежено 44 случаја заразе код животиња.

ЈАСМИН ДИЗДАРЕВИЋ, начелник Службе за епизоотиологију ИНЗ Зеница

Од тих 4 500 животиња нажалост биљежимо прогресију, односно повећан број обољелих од бруцелозе, ради се о 127 позитивних животиња, доказано је касније да су бруелозне…

Стручњаци су сагласни и упозоравају да је људски фактор пресудан у ширењу бруцелозе.

МУХАМЕД ГЛАДАН, руководилац Ветеринарског завода ИНЗ Зеница

Свака животиња треба да буде маркирана, да се обиљежи матичним бројем, затим свака треба да бзде подвргнута дијагностичком испитивању, да се утврди њено здравствено стање…

СУЛЕЈМАН КАРТАЛ, помоћник министра за ветеринарство ЗДК

Пуно има животиња за које не знамо куд се крећу. Одређени валсници раздвајају стада на 2-3 дијела па мијешају са другим стадима чији опет здравствени сртатс није испитан, непознат је…

Стварно стање када је ријеч о бруцелози у ЗДК, али и другим кантонима требало би бити познато након испитивања које је у току, а односи се на утврђивање тренутног присуства заразних болести код животиња на подручју Федерације БиХ.

Извор: Харун Бошњак/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže