fbpx
БиХ, Вијести

На Корићанским стијенама обиљежена 27. годишњица од убиства 200 приједорских логораша

Off 15
Koricanske stijene
Foto: Haris Badzic - Anadolu Agency

Двије стотине ружа бачено је с литице на локалитету Корићанских стијена на Влашићу, гдје је 21. августа 1992. године стријељано најмање 200 бошњачких и хрватских мушкараца.

Мушкарце, претходно затворене у приједорским логорима, под изговором размјене, на Корићанским стијенама постројили су припадници интервентног вода тадашње полиције Републике Српске из Приједора. Наредивши им да клекну, пуцали су им у леђа након чега су њихова тијела падала у понор дубок више од 300 метара.

На том стратишту данас су породице убијених, преживјели и чланови Савеза логораша у БиХ проучили Фатиху и одали почаст страдалим.

Јасмин Мешковић, предсједник Савеза логораша БиХ рекао је како се радило о организованом злочину.

“Данас прије свега свједочимо о једном тешком злочину који је планиран, организован и извршен од система, од политике, система институција. Извршиоци су били припадници приједорске полиције који су на свиреп, посебан начин стријељали 200 недужних грађана БиХ, Приједора, логораша који су доведени овдје и стријељани и оно што је отежавајуће је што за овако тежак, планиран злочин све ово вријеме су чинили и чине напоре да се злочин прикрије, да има што мање свједочења и што мање трага, а оно што је посебно тешко је да породице жртава пролазе тешку ситуацију када је у питању проналажење својих најмилијих, њихова идентификација, укоп посмртних остатака који се укопавају некомплетни“, рекао је Мешковић.

Мирсад Дуратовић, предсједник Регионалног савеза удружења логораша регије Бања Лука, рекао је како судство и тужилаштво треба даље да ради на случају злочина на Корићанским стијенама.

“Они вјероватно сматрају да је пресудом за ових 11 припадника интервентног вода завршена прича око Корићанских стијена, а по нама је она тек отворена са ових 11 пресуда од прије неколико година јер налогодавци, Кризни штаб општине Приједор, а и они који су 27 година прикривали посмртне остатке убијених логораша те цивила Котор-Вароши нису још увијек процесуирани“, рекао је Дуратовић.

Додао је како преживјели, те породице убијених данас у својим градовима срећу људе осуђене за злочине.

“Не само да породице убијених и оних 12 који су преживјели, те ми логораши који смо преживјели логоре и живе штитове, не само да срећемо људе који су одслужили казну, него срежемо и оне који су осуђени, а још увијек су на слободи. Ми данас у Приједору срећемо Даду Мрђу који је осуђен по други пут за ратне злочине, осуђен је за Корићанске стијене и сад по други пут за Мањачу. Треба питати судско вијеће које дозволи правоснажно пресуђеним да на слободи чекају извршење казне. Гдје је ту правда? И оно што смо рекли да су директни извршиоци за сваког убијеног логораша добили по 28 дана казне, како је могуће да директни извршиоци злочина на Корићанским стијенама, говорим конкретно о пресуђеном Мрђи данас слободно хода Приједором и буквално пљује у лице породицама и преживјелим“, додао је Дуратовић.

Намка Џонлагић изгубила је сина и брата. Њен син Емир имао је 18 година када је убијен на Корићанским стијенама.

“Нису све нашли. Брат ми нема руку, а син једне руке. Једном сам укопала само једну кост и сад сам укопала ово остало. 20. аугуста ишла сам у Трнопоље, носила храну и син ми је рекао да не може више издржати и да би радије ишао даље. Да сам знала, ишла бих и ја тим конвојем, али ето, није било судбине“, рекла је Џонлагић.

Након обраћања, минуте шутње и учења Фатихе за све убијене, низ литицу Корићанских стијена бачено је 200 црвених ружа за˛жртве које су изгубиле животе на овом мјесту.

За злочин на Корићанским стијенама пред МКСЈ и Судом БиХ осуђени су: Дарко Мрђа на 17 година затвора, Дамир Иванковић на 14, Гордан Ђурић на осам, Љубиша Четић на 13, Зоран Бабић на 22, Милорад Шкрбић на 21, Душан Јанковић на 21, Жељко Стојнић на 15, Саша Зечевић на 23, Маринко Лепоја на 23 и Радослав Кнежевић на 23 године затвора.

  • Koricanske stijene

Извор: Анадолија

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže