fbpx
БиХ, Вијести, Економија

Најесен могуће покретање производње у “Алуминију”

Off 5
Foto: Igor Božović/BHRT

Дјеломично покретање производње Алуминија д.д. Мостар ове јесени укључиват ће много мање капацитете него је било прије гашења електричне енергије. У првим фазама очекује се отварање активности само за 350 радника, што је тек нешто јаче од трећине производних капацитета. Приходи ове производње чинит ће још мањи постотак у односу на нагомилане дугове подузећа. Ипак, Управа Алуминија и домаће власти чине све како би тај старт, евентуално у рујну, био уз што чистије рачуне, у првом реду, финанцијске.

Још прошлог тједна три федерална инспектора дошла су у Алуминиј сагледати финанцијско пословање од протекле ревизије 2014 године. Управа је исказала максималну сурадњу, што је приличан напредак у односу на све раније сазиве администрације овог подузећа. А то је у складу с очекивањима Федералне владе, наводи ресорни министар индустрије Нермин Джиндић, који је затражио истрагу строго специфичних трансакција.

“Након што се уради комплетна та анализа и надзор, достави ресорном министарству, након тога ће ресорно министарство извршити посебну анализу 2019. године и доставити Влади на разматрање и усвајање. Везано за финанцијску полицију и провјеру, ово су уједно и задужења Федералног парламента Влади”, изјавио је Джиндић.

Што се тиче захтјева потенцијалних инвеститора, саудијских и кинеских металопрерађивача, ради се и на отвореном приступу подацима о актуалном стању у подузећу. Такозвана Дата Роом је такођер захтјев Федералне Владе, наводи премијер Фадил Новалић.

“Алуминиј је досад био прилично затворена компанија, имамо тај извјештај КТНГ-а, али потенцијални купци, назовимо их радије стратешки партнери, они требају бити јака имена с међународног тржишта алуминија, они желе властиту специфичну анализу, и ми смо рекли, успоставите „собу”, сви подаци и сви људи морају бити доступни”, казао је Новалић.

Након јучерашњег састанка кризног стожера, Управа Алуминија је објавила активан план на првој фази поновног покретања љеваонице, а у приопћењу су објавили први конкретан податак, на посао ће се у прве двије фазе вратити тек нешто више од трећине од 930 упосленика.

Након посљедњег састанка Кризног вијећа Алуминија једино радници нису били задовољни, будући да се без стратешког партнера не може говорити о плановима за реструктурирање електролизе. Због тога су у наредних тједан дана најавили организирати Скупштину радника, на којој ће испланирати даљње активности своје синдикалне борбе. Подсјетимо, 80 радника је затражило безувјетну исплату отпремнина, но то чини још око 450 радника технолошким вишком.

Извор: Игор Божовић/БХРТ

Related Posts