fbpx
БиХ, Вијести

НАТО пут Босне и Херцеговине

Off 4
NATO BiH
Ilustracija

Не стишавају се реакције након што су предсједници три највеће политичке странке постигли договор о формирању власти на нивоу Босне и Херцеговине, односно након што су потврдили постојећи консензус о важности напретка Босне и Херцеговине на путу ка ЕУ и НАТО-у.

НАТО пут БиХ, од најперспективније приче у региону прије 10-ак година, постао је кочница свих политичких процеса у БиХ, а нарочито интегративних.

Вратимо се у прошлост, у вријеме када су сви политички актери у нашој земљи тежили ка евроатланском путу. То су показали и на сједници Представничког дома ПС БиХ 2005.године када су усвојили Закон о одбрани за који су гласали и посланици СНСД-а Никола Шпирић, Милорад Живковић и Душанка Мајкић.

14. децембра 2006. године тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић у сједишту НАТО-а потписује споразум за приступање наше земље у програм “Партнерство за мир”.

И први министар одбране БиХ Никола Радовановић, након реформе ентитетских војски у јединствене Оружане снаге БиХ, снажно је подржавао НАТО причу.

И 2008. године напредовали смо ка НАТО-у. Тадашњи предсједавајући Савјета министара Никола Шпирић потписао је низ стратешких докумената за интензивирање дијалога БиХ и НАТО-a. У јуну 2009. предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић потписује и формални захтјев БиХ за Акциони план чланства у НАТО. Међутим, скоро деценију касније, Република Српска, по узору на сусједну Србију, жели војну неутралност, па Народна скупштина 2017. године усваја и Резолуцију.

Погледајте детаље пута БиХ ка НАТО-у у видеу:

О значају бх пута ка чланству у НАТО говорио је за БХРТ и војнополитички аналитичар Неџад Ахатовић:

Извор: Хатка Незиревић/БХРТ

Related Posts