fbpx
БиХ, Вијести

Настављена ексхумација на Игману

Off 6

Након што је јуче пронађена масовна гробница на планини Игман, припадници Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ), у сарадњи са Државном агенцијом за истраге и заштиту (СИПА), те истражиоцима Института за нестале особе (ИНО БиХ) пронашли су и остатке чахура, који указују да су жртве вјероватно и убијене на наведеном локалитету.

На локалитету Локвице, Голо Брдо на планини Игман, данас је настављена ексхумација и потрага за посмртним остацима жртава.

Истражилац Тужилаштва БиХ на терену координише рад свих особа које учествују у процесу ексхумације, а врши се и претрага шире локације у потрази за посмртним остацима, јер доступни докази и искази свједока указују да би се на наведеном локалитету могли налазити посмртни остаци већег броја особа.

Након ексхумације, посмртни остаци биће предати на даљу судско-медицинку обраду, анализу и утврђивање идентитета путем ДНК узорка.

Локација масовне гробнице лоцирана је након дуготрајних и вишеструких провјера, те других процесних и захтјевних стручно-техничких радњи предузетих на темељу наредби и под надзором Тужилаштва БиХ, уз наредбе Суда БиХ.

Према иницијалним информацијама, претпоставља се да је ријеч о жртвама бошњачке националности, са подручја мјеста Доњи Хаџићи, који су нестали у љето 1992. године, а за којима се трага дужи временски период, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže