fbpx
БиХ, Вијести

Наставак пута Босне и Херцеговине према НАТО-у

Off 2

Иако споразум о успостављању нове власти предвиђа оквир за даљу сарадњу у вези с наставком НАТО пута БиХ, у њему нема ставке о усвајању и слању Годишњег националног плана у НАТО и то је оно што у јавности изазива и највеће недоумице. Непознаница је и то шта евентуално доноси редуцирани план. А још једно питање је и сама улога међународне заједнице.

Још почетком године амерички државни секретар Мајк Помпео писао је члановима Предсједништва Босне и Херцеговине тражећи усвајање АНП-а Годишњег националног програма. Но, након што је АНП мјесецима био камен спотицања у формирању државне власти, и Амбасади САД-а у БиХ је након потписивања споразума три бх. политичке странке било нејасно да ли постоји консензус о питању раног подношења Годишњег плана.

Још једно виђење потписивања споразума о којем актери потписивања и даље дају опречне изјаве, тиче се улоге специјалног представника Европске уније.

У дијелу јавности улога Европске уније тумачи се као врста додатног притиска с обзиром на то да се од Босне и Херцеговине – која је самом зачељу западног Балкана – очекује убрзање процеса европских интеграција.

Извор: Едина Нурикић/БХРТ

Related Posts