Животни стил

Наранџасти “UN Women” аутобус у Мостару: Свака друга жена доживјела неки облик насиља

Off 9
У оквиру кампање “Искључимо насиље над женама и дјевојчицама заједно” наранџасти “UN Women” аутобус стигао је у Мостар, гдје ће грађани имати прилику да у току бесплатне вожње разговарају са представницима полиције, здравствених институција, социјалних служби и невладиних организација о врстама насиља те о начинима спречавања и заштите.

Према ријечима представнице агенције “UN Women” Федре Иџаковић, на овај начин грађани могу чути информације гдје, како и на који начин наћи помоћ и заштиту, али и информације о томе како се укључити у борбу против родно заснованог насиља.

Како је рекла, истраживања показују да је у Босни и Херцеговини свака друга жена, старија од 15 година, доживјела неки облик насиља, те да завршетком кампање не завршава и посао против родно заснованог насиља и насиља у породици.

“Пуно смо урадили, али још пуно посла је пред нама како би наш систем функционисао боље, а жртве, односно преживјеле насиља у породици и насиља над женама нашле су помоћ и заштиту”, истакла је Иџаковић.

Представник Шведске агенције за развој и помоћ Јохан Норквист рекао је како је борба против насиља над женама нешто на чему се стално мора радити, те додао како се нада да ће све ове активности донијети неке позитивне промјене.

“Родно засновано насиље је проблем свих нас и мислим да је врло важно мијењати ставове како бисмо добили друштво у којем влада већа једнакост”, поручио је Норквист.

Представник Центра за социјални рад Мостара Томислав Пупић истакао је како се у Мостару годишње забиљежи око стотињак пријава које се односе на насиље у породици.

Међутим, како је рекао, већи проблем представљају непријављени случајеви, којих је, према његовим ријечима, седам пута више од пријављених.

“Насиље се не пријављује због тога што нам жртве насиља не вјерују. Жртве насиља не вјерују ни систему, ни стручњацима, ни држави “, истакао је Папић, те додао како је потребно мијењати свијест, али и културу.

Сваке године широм свијета од 25. новембра – Међународног дана борбе против насиља над женама до 10. децембра – Међународног дана људских права, спроводи се кампања “16 дана активизма у борби против родно заснованог насиља”, која има за циљ подизање свијести јавности о проблему насиља над женама и дјевојчицама.

Ове године, “UN Women BiH”, као дио глобалне акције спроводи кампању “Искључимо насиље заједно над женама и дјевојчицама” у осам бх. градова, укључујући и Мостар.

Аутобус ће бити у Мостару данас и сутра, а први дан возиће на релацији Врх Авеније – Буна – Ходбина, са поласцима у 7:30, 8:30, 9:30 и 10:30 часова, те на релацији Маслине – Залик с поласцима у 13 и 14 сати.

Сутра ће наранџасти “UN Women” аутобус возити на релацији Скакала – Родоч – Јасеница, са поласцима у 8, 8:40, 9:20, 10 и 10:20 сати те на релацији Маслине – Залик с поласцима у 12:30 и 13:30 часова.

Након Мостара, кампања “Искључимо насиље над женама и дјевојчицама заједно” завршава у Сарајеву 9. и 10. децембра.

 

 

Related Posts