fbpx
Вијести, Свијет

Нападач на џамију у Норвешкој није признао кривицу

Off 8
Norveska- napad

Норвежанин који је током викенда ухапшен због напада на џамију недалеко од Осла, није признао било какав злочин и не разговара с истражитељима, изјавила је у његова адвокатица.

“Он ужива своје право да не буде испитиван. Он није признао никакав злочин”, изјавила је адвокатица Уни Фриес за Ројтерс.

Филип Маншаус, 21-годишњи мушкарац који живи у близини исламског центра Ал-Нyр непосредно изван норвешке пријестонице, изражавао је екстремно десничарске, антиимигрантске ставове прије напада, саопћила је раније полиција.

Очекује се да суци током дана донесу пресуду на полицијски захтијев да званично буде ухапшен, саопћио је обласни суд Осла.

Полиција настоји да држи Маншауса у притвору под сумњом да је починуо убиство, као и да је прекршио антитерористички закон ширењем страха међу становништвом.

Њега је надјачао 65-годишњи члан особља џамије, који је успио да му отме оружје, спречавајући да било ко у вјерском објекту буде погођен.

– Тужиоци траже да се осумњичени држи у пуној изолацији четири седмице, без икаквог приступа вањским комуникацијама, посјетиоцима или било каквим медијима – наводи полиција у саопћењу.

Истрага је још у раној фази и осумњичени није давао никакве изјаве полицији.Рочиште неће бити отворено за јавност.

Пресуда о кривици под оптужбама за кршење антитерористичких закона може повући казну до 21 године затвора, као и пресуда за убиство 17-годишње полусестре осумњиченог, судећи по норвешким правилима суђења.

Маншаус се данас појавио у судници с црним модрицама око очију и с ранама по лицу и врату, преноси Ројтерс.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže