БиХ, Вијести

Након 24 године, 33 жртве геноцида у Сребреници пронашле свој смирај

Off 12
Srebrenica Potočari Godišnjica
Foto: Kemal Zorlak/Agencija Anadolija

У Меморијалном центру Сребреница-Поточари обиљежена је 24. годишњица геноцида над Бошњацима “Сигурне зоне Уједињених народа” те клањана џеназа и обављен укоп посмртних остатака 33 идентифициране жртве геноцида почињеног 11. јула 1995. године. Екипе Телевизије БиХ цјелодневно су извјештавале о дешавањима у Поточарима у Специјалној емисији, као и емисијама Информативног програма.

Репортери и екипе БХРТ-а пратили су сва дешавања у Поточарима:


Нервес Бајрактаревић случајно је остао жив

Нервес Бајрактаревић у јулу 1995. године имао је 15 година. Заробљен је са оцем, братом и другим члановима породице. Тог јулског дана када су раздвојени они старији од 15 година пуком срећом остао је жив. Тада је и посљедњи пут видио брата и оца.

“Кад смо се предали у Сандиће ту смо били заробљени и то смо били тешко је објаснити 2 или три сата тешко је то објаснити ту сам га оставио..Нас су 5 или 6 дјечака ко има испод 14 или 15 година одволији и рекли межете ићи за Кладања”

Данас на 24. годишњицу Сребреничког геноцида укопао је брата Неџада. За оцем и другим члановима породице још увијек трага.

За оца ми је некако најтеже јер немам никакве информације гдје су га одвели појма немам како су их раздвојили не знам…

Свега неколико идентификованих костију брата Сабита Суљића у Моморијални центар Поточари данас је укопао Самир Суљић. Дио Сабитових костију пронађен је у масовној гробници 2009. године. Породица Суљић не губи наду да ће некад посмртни остаци бити комплетирани

Он је нађен у Липљу код Зворника у масновнопј горбници тако да није ништа више нађено. Надамо се да ће се наћи нешто да се може укопати

Самир је раније укопао оца. Каже посебно га боли то што вјечни смирај његов брат није нашао поред оца.

Мало ми је тешко што није укопан крај оца јер је то мјесто неко прије заузео тако да сам због тога још више потресен…

Најмлађа жртва која је укопана у Поточарима ове године је Осман Цврк, рођен 1979. године. Он је у моменту убиства био малољетан, имао је 16 година. У зеленом табуту малољетног Османа налазе се посмртни остаци који су пронађени на неколико различитих локација. Најстарија жртва укопана данас је Шаха Цврка којој је живот угашен у 82 години живота.

Srebrenica Potočari Godišnjica

Foto: Kemal Zorlak/Agencija Anadolija


Када о опросту буду говорили злочинци и они који негирају геноцид то ће бити знак да се нешто промијенило

Сребреница је дубока рана, рана која се отвори сваки пут када се одговорност за геноцид и злочине који су ту почињени негира и умањује и када се величају они који су то наредили и починили, једна је од порука са комеморације у Поточарима, поводом 24. годишњице геноцида над Бошњацима у тој заштићеној зони УН-а.  Када о опросту буду говорили злочинци и они који негирају геноцид над Бошњацима у Сребреници, то ће бити знак да се нешто промијенило. Процес оздрављења другачије није ни могућ, поручују жртве.

НЕЏАД АВДИЋ, преживјела жртва геноцида

“Сребреница је преуштена онима који ни након 24 године не престају негирати геноцид и величати ратне злочинце. Умјесто да се прихвате чињенице и покушају ублажавати посљедице геноцида, он се наставља само суптилнијим методама. прије свега кроз образовни систем. Негира се наш језик, негира се наша култуира, хисторија, наше наслијеђе, негира се наш идентитет.”

О пресудама и геноциду не могу одлучивати политичари и појединци, већ само судови, нагласио је предсједник Међународног резидуалног механизма – правног сљедбеника Хашког трибунала.

ЦАРМЕЛ АГИУС, предсједник Међународног резидуалног механизма

“Они који негирају легитимитет налаза Хашког трибанала и Механизма, морају се подјетити да само је Вијеће сигурности дало мандат овим инситутуцијама и ником другом да проводи истраге, да процесуира, пресуђује и снакционише оне који се починили злоћине овдје у јулу, ’95.”

ЛАРС-ГУННАР WИГЕМАРК, специјални представник ЕУ у БиХ

“Као специјални представник ЕУ позивам политичке челнике у овој земљи и остатку региона, да са своје стране покажу одговорност , препознавање и жаљење због свега што се овдје десило.”

ХАМДИЈА ФЕЈЗИЋ, замјеник начелника Сребренице

“Нама остаје у аманет да трагамо за још више хиљада жртава убијених. Желимо их пронаћи, а овим путем позивам наше комшије да нам помогну у откривању истине.”

Без сазнања о масовним гробницама које још крију тијела хиљада убијених Бошњака, у будућности ће све теже бити организововати укоп и џеназу.

ШЕФИК ЏАФЕРОВИЋ, члан Предсједништва БиХ

“То нас додатно обавезује да овај Меморијални центар, инфраструктурно, материјално, технички, научно и у сваком другом погледу оспособимо да настави своју мисију чувања истине о геноциду.”

Ко и након свега не разумије или неће да разумије шта се прије 24 године догодило у Сребреници- заштићеној зони УН-а, још му је срце затровано мржњом, поручиле су жртве и позвале на забрану задње фазе геноцида – негирање.

Srebrenica Potočari Godišnjica

Foto: Kemal Zorlak/Agencija Anadolija


Свијет о годишњици

Бројне државе у свијету на различите начине обиљежиле су 24. годишњицу геноциду у Сребреници. А о томе су извијестили медији из регије и свијета. Висока представница Европске уније за вањску политику Федерика Могерини, и комесар за проширење Јоханес Хан, потписали су заједничку изјаву поводом обиљежавања геноцида у Сребреници.

“Наша је заједничка дужност увијек памтити Сребреницу, један од најмрачнијих тренутака човјечанства у модерној европској повијести. Нема мјеста запаљивој реторици, порицању, ревизионизму или глорификацији ратних злочинаца. Покушаји поновног писања хисторије у Босни и Херцеговини или било гдје другдје су неприхватљиви.”

У оквиру Националног дана сјећања на Сребреницу, који се сваке године уз највеће државне почасти обиљежава у Великој Британији, организација ” Ремемберинг Сребреница”, организовала је комеморацију поводом 24. годишњице. Више од 700 званица је присуствовало британском државном комеморативном скупу за Сребреницу у Гуилдхаллу у Лондону.

Градоначелници канадских градова Торонто, Хамилтон, Wиндсор и Саскатоон прокламацијама прогласили су 11. јули Даном сјећања на геноцид у Сребреници. Из Института за истраживање геноцида Канада истичу да се прокламацијом показује људско достојанство и солидарност са жртвама, уз оцјену да је то још један допринос истини и правди за жртве тих злочина.

Srebrenica Potočari Godišnjica

Foto: Kemal Zorlak/Agencija Anadolija

Стејт дипартмент у објави на тwитер налогу објављује: Ово болно поглавље у европској повијести не смије се никада порећи нити заборавити. Данас, док се сјећамо погинулих, потврђујемо нашу преданост изградњи мира и просперитета у цијелој регији и осигуравању да се таква трагедија више никада не може поновит.

Исламско врховно вијеће Ирака у име владе и народа ове земље, изражава солидарност с породицама убијених и свим преживјелим у геноциду почињеном у јулу 1995. године.

Извјештавајући о 11. јулу РТС преноси да је у Поточарима обиљежена 24.годишњица злочина у Сребреници, те да није присуствовао нико од званичника Србије, док Б92 преноси да је комеморација завршена уз поруку да је Сребреница геноцид. РТЛ пише о тужним сликама из Сребренице и најмлађој покопаној жртви. Словенски лист Вечер пише да, упркос бројним међународним пресудама да се у Сребреници десио геноцид, власти Републике српске и Србије и даље негирају ту чињеницу. Дејли Сабах геноцид у Сребреници описује као највећи масакр у Европи након Другог свјетског рата, Дојче Веле и Вашингтон Пост подсјећају на чињеницу да је у енклави која је била под заштитом УН-а убијено више од осам хиљада особа.

Related Posts