fbpx
БиХ, Вијести

Мостар: Потписани уговори за помоћ при запошљавању 78 повратничких обитељи

Off 11
Mostar vijecnica
Foto: Igor Božović/BHRT

У Градској вијећници у Мостару 78 повратничких обитељји потписало је уговоре помоћи у запошљавњу и самозапошљавању на пољопривредним добрима у Херцеговачко-неретванској жупанији.

Око 60 посто територија Босне и Херцеговине су рурална подручја, а пољопривредна земљишта у одређеним регијама попут Херцеговачко неретванске жупаније још су доминантнија. У петнаест година од повратка у долину Неретве, Синиши Лојпуру ово је прва реализација финанцијске помоћи.

“Никад није била прилика за овакво нешто у 15 година. Дошле су бројне комисије, прегледале, пописале, а први пут добивамо средства жена и ја. Предао сам захтјев за дограђивање штале”, казао је Лојпур.

Од укупних 356 тисућа, Федерално министарство расељених особа и избјеглица судјеловало је са 215 тисућа конвертибилних марака прорачуна за ову намјену. Сам ресорни министар Един Рамић наводи да немају новац на располагању и обично подмире између четвртине.

“Имамо проблем да на ниво јавних позива ангажујемо средства која испуњавају максимално 50 посто потреба становништва и онда су људи присиљени неколико пута предавати захтјеве и то их умара. Вјеројатно ни пољопривредници ни повратници никад нису блокирали Владу или неку важну цесту па су онда и први када се умањују средства у ребалансу прорачуна”, казао је министар Рамић.

Премијер ХНЖ-а Невенко Херцег истиче потребу да увијек помаже руралну средину, да би поготово млади људи остали ту и наставили стољетне традиције. А перспективе у пољодјелству и туризму свакако има.

“Како омогућити да сеоско, и повратничко и домицилно становништву ту остане, и да наставе традиционалну праксупроизводње хране, да развија нове подузетничке идеје, развој старих заната, туризам”, истакнуо је премијер ХНЖ-а.

Укупни износ помоћи је 356 тисућа конвертибилних марака, што је било довољно за подмирење тек око трећине захтјева који су испуњавали прописана средства за помоћ у доградњи на имањима, за куповину стројева и сличне задаће које би омогућиле опстанак у руралним подручјима.

Жупанијска Управа за прогнанике и избјеглице ХНЖ-а у овај пројект је издвојила око 60 тисућа КМ.

 

  • Mostar raseljeni

 

Извор: БХРТ

 

Related Posts