fbpx
Вијести, Свијет

Молдавски суд смијенио предсједника државе

Off 4
Smijenjeni predsjednik Igor Dodon

Молдавски суд данас је смијенио с дужности предсједника Игора Додона те је поставио бившег премијера Павела Филипа за пријелазног предсједника.

Суд је објаснио да Додон није распустио парламент, што је морао учинити у складу с ранијом одлуком Уставног суда.

Филипова Демократска странка Молдавије јуче је објавила да ће оспорити легитимитет нове владе именоване исти дан уз Додонову потпору.

Филип је, након што га је суд именовао пријелазним предсједником, расписао изванредне изборе за септембар.

Молдавски парламент јуче је одобрио састав коалицијске владе, састављене након вишемјесечних преговора, у којој судјелују Социјалистичка странка проруског Игора Додона и проевропски савез АЦУМ, премијерке Маје Санду.

Предсједница АЦУМ-а Маиа Санду, бивша министрица образовања и савјетница Свјетске банке, тада је именована за нову премијерку, обећавши смањење утјецаја олигарха у Молдавији.

Након избора одржаних у фебруару није формирана већина у парламенту.

Демократи су оптужили Санду и социјалисте за узурпацију власти јер је Додон игнорисао одлуку Уставног суда, према којој би се нови избори требали одржати ако влада није формирана до 7. јуна.

Молдавија, малена земља с 3,3 милијуна становника, стијешњена између Украјине и Румуније, тешко излази из политичких криза и редовно је на удару политичко-финансијских скандала, нарочито оног из 2016. када је из трију домаћих банака нестала милијарда долара, што је 15 посто молдавског БДП-а, преноси Ал Џазира.

Related Posts