fbpx
БиХ, Животни стил

Млади бх. иноватор покреће производњу роботске руке

Off 71

Харис Салкић из Брчког, побједник је такмичења у пословним идејама Сарајево Бизнис Форума и први ће у Босни и Херцеговини покренути производњу роботске руке, која је намијењена примјени у практичној настави, обукама и презентацијама.

Пише: Ана Самарџић

За разлику од младих људи који одлучују напустити Босну и Херцеговину, Харис Салкић одлучио је направити другачији потез. Љубав према роботици траје од трећег разреда средње школе коју је наставио да његује на Машинском факултету у Сарајеву, а постао је први побједник серијала у такмичењу у пословним идејама.

“Наш бизнис план је био да се бавимо серијском производњом роботских руку у сврху едукације тј. да направимо наставно помагало за ученике основних, средњих текничких школа и техничких факултета”, каже Салкић.

Како је рекао, награду у вриједности 33 хиљаде конвертибилних марака уложиће у оснивање компаније ХАС Роботикс. Роботска рука је дизајнирана и конструисана тако да сваки ученик може научити да је програмира.

“Ми ћемо достављати роботску руку и даваћемо бесплатну обуку за наставно особље које ће знање даље преносити на ученике”, додао је он.

Главни задатак пред његовим тимом је завршетак развоја роботске руке и пуштање у продају, а пут до остварења снова подразумијева много труда и одрицања. Свим младим људима поручује:

“Да раде што више на себи и да не одустају од својих снова. Јер, када радите оно што волите увијек ћете наћи пут до успјеха”, истакао је Салкић.

Харис ће представити своје пословне планове и идеје потенцијалним инвеститорима из земље и иностранства на јубиларном 10. Сарајево Бизнис Форуму који ће трајати од 17. до 19. априла ове године.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže