fbpx
БиХ, Вијести, Животни стил

Млади бициклисти из Италије донијели заставу мира у Сарајево

Off 8
Foto: Fena

Група младих бициклиста из Италија стигла је данас у Сарајево, у маратону којим преносе заставу мира, да би је уручили Граду Сарајево.

Ради се о пет дјечака узраста од 13 до 16 година који су, у пратњи одрасле особе, прешли хиљаду километара у 12 етапа да би остварили свој циљ, донијели заставу мира.

Застава мира дочекана је у Хаџићима, а бициклисти су потом наставили пут до центра Сарајева на локацији Великог парка код Спомен-обиљежја убијеној дјеци опкољеног Сарајева.

Италијански амбасадор у БиХ Ницола Минаси, заједно са супругом, придружио им се у дијелу пута. У изјави новинарима потом је истакнуо спремност тих младих људи на дугу вожњу, да би стигли у Сарајево те задовољство Амбасаде Италије која је, међу осталима, тај догађај подржала.

Мицхаелле Педротти био је у пратњи групе младих бицикиста. Он каже да је пут био напоран, било је вруће али идеја да донесу поруку мира помогла им је да све то преброде.

“Ово је друго издање нашег пројекта ‘На бициклу за мир’. Прошло године смо из Роверете возили бицикле до Аусхвицха. Надамо се да ћемо и наредних године имати слична путовања”, казао је Педротти.

У групи младих бициклиста био је и његов син Тобиа који је, међу осталим, истакнуо и да је на путу било много узбрдица. Бициклисти из Италије судјелују у маратону у име Удружења Гранде Qуерциа, које се бави људским правима “дајући глас онима који га немају, будећи свијест о темама које су обиљежиле нашу прошлост”. Заједно и под покровитељством Града Роверета и заједнице Валлагарина промовирају друго издање пројекта ‘Бициклом за мир’.

Један од организатора доласка те групе бициклиста је Удружење ‘Образовање гради БиХ’, које постоји од 1994. године и подржава младе људе, како из БиХ тако и из других дијелова Европе, који промовирају мир, демокрацију, толеранцију и људска права.

Предсједник Удружења Јован Дивјак поносан је на намјеру тих младих људи из Италије да донесу  поруку мира. Истакнуо је потребу за мотивацију овдашњих младих људи “да учине нешто слично”.

Делегација из Италије положила је вијенац са цвијећем на Спомен-обиљежја убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992-1995.године. Заставу мира, у име Градске управе, преузео је Неџад Фазлија.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže