БиХ, Вијести

Протест због одлагања опасног отпада на простор депоније Уборак

Off 12
Foto: Igor Božović/BHRT

Око 200 грађана Мостара, највећим дијелом мјештана мјесних заједница Врапчићи и Бијело Поље, окупило се испред мостарске градске депоније Уборак због, како наводе, одлагања опасног отпада на простор депоније.

Они траже да се на овој депонији заустави одлагање муља из пречистача отпадних вода, за којег је утврђено да садржи бројне канцерогене твари, као и да им Град Мостар одговори када ће депонија бити и службено затворена, јавио је репортер БХРТ-а Игор Божовић.

Депонија Уборак смјештена је између кућа и пољопривредних имања, а мјештани тврде да су раније на њој одлагали отпад анималног поријекла.

Извјештава репортерка БХРТ-а Сабина Бузаљко.


Мјештани Врапчића и Бијелог Поља, чије су куће, али и пољопривредна имања с којих се хране, смјештена у непосредној близини депоније Уборак траже да се овдје заустави одлагање муља из мостарских пречистача, али и да се неувјетна депонија коначно затвори.


Мјештани су и раније, у нешто мањем опсегу, просвједовали пред депонијом, слали апеле локалним властима, али без успјеха. Сада наглашавају да неће одустати док, како кажу, тровање не буде заустављено.

За данас је био најављен састанак свих представника релевантних институција у Градској вијећници Града Мостара, међутим, састанак је одгођен до четвртка.


Одлагање муља на депонијама комуналног отпада је у сукобу с ЕУ директивама о одлагању отпада, те уз чињеницу да је депонија Уборак заправо депонија комуналног отпада, односно кућног и њему сличног отпада, то је забрињавајући податак за нас грађане овог подручја, наводи се у саопштењу Грађанске иницијативе “Јер нас се тиче”.

Имајући у виду да је концентрација тешких метала попут кадмија, бакра, цинка, живе, олова и других у отпадном муљу и до 100 пута већа од вриједности дозвољених за одлагање, из те иницијативе сматрају да се поступцима одлагања овог отпада, уз већ постојеће еколошке проблеме које узрокује депонија, такођер озбиљно угрожава и здравље људи, животиња и биљака на овом простору и шире, те се загађују вода, земља и зрак.

Грађани градског подручја Сјевер, а посебно мјесних заједница Врапчићи и Бијело Поље, захтијевају промптну реакцију надлежних институција и заустављање, по њиховим ријечима, нелегалног одлагања отпада на депонију Уборак, уграђивање прочистача, затим постепено затварање постројења депоније, те санирање еколошких посљедица у околини депоније Уборак.

Related Posts