fbpx
БиХ, Вијести

Мина пронађена на Стојчевцу није заостала из протеклог рата

Off 6
Foto: Fena

Поводом проналаска противпјешадијске мине ПМА-3 на подручју које води од Стојчевца према коти Шиљак, у сарајевској општини Илиџа, теренским увидом од стране припадника Центра за уклањање мина у БиХ, утврђено је да није у питању мина која је заостала из претходних ратних дешавања, него средство одбачено од стране непознатих лица.

Исто је закључено на основу локације гдје је ова направа пронађена, а која није обрађивана кроз претходне пројекте деминирања, те за коју нису постојале било какве информације о минираности.

Из Центра су навели како је ријеч о стази која је у веома честој употреби, сигурно би једно овакво средство неко раније уочио и пријавио, а имајући у виду да се наведена направа налазила на самој површини земље, гдје се могла веома лако уочити.

Истовремено, потребно је истаћи да у прилог овоме иде и чињеница да није у питању цјеловито пронађено средство, него направа из више дијелова, тачније поклопца и доњег дијела, без упаљача и гумене облоге, те као таква није била спремна за активацију, као што је јуче у више наврата пренијето путем медија.

Подсјећају да је општина Илиџа прошле године и званично проглашена локалном заједницом без мински загађених површина, а као резултат дугогодишњег улагања и имплементације пројеката деминирања.

Центар за уклањање мина у БиХ и даље апелује на сва лица да не одбацују минско експлозивна средства, као и особе које уоче било какве сличне направе, без обзира да ли је ријеч о оваквој деактивној направи или сличном наоружаном средству, да исте пријаве и не раде било шта самоинцијативно, чиме могу довести себе и остала лица у непосредну опасност.

Извор: Анадолија (АА)

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže