БиХ, Вијести

Милојици осам година за злочин у Приједору

Off 6

Суд Босне и Херцеговине осудио је Бору Милојицу на осам година затвора за злочин против човјечности на подручју Приједора. Желислав Ривић ослобођен је оптужби.

Милојица је као припадник 6. љубијског батаљона Војске Републике Српске (ВРС) проглашен кривим по двије тачке оптужнице за убиство бошњачких цивила у јулу 1992. године у Хамбаринама, преноси БИРН БиХ.

Вијеће је поклонило вјеру свједоцима који су описали како је Милојица убио Самеда Велибашића на пункту, као и Раму Челића који је са породицом сједио испред куће.

Милојица и Ривић ослобођени су по четири тачке оптужнице да су као припадници Лјубијског батаљона починили убиства цивила ромске, бошњачке и хрватске националности у јулу 1992.

Милојица је ослобођен оптужбе да је са преминулим Пером Ђурићем убио девет ромских цивила који су били доведени да копају гробницу за бошњачке цивиле.

Како је казао судија Даворин Јукић, о овом догађају је сведочио само свједок С-3, али Вијеће није поклонило вјеру његовом исказу као потпуно увјерљивом и логичном. Напоменуо је да је Милојица у свом свједочењу означио овог свједока као учесника у убиствима.

Милојица је ослобођен и оптужбе за убиство Мехмеда Мулалића, јер није било очевидаца који би то потврдили. Јукић је рекао да су свједоци видјели да Милојица одлази у шуму са Мулалићем који је чувао овце и да се враћа са стоком, али да нико није видио убиство.

Вијеће је закључило да Тужилаштво није извело доказе о статусу жртава и њиховом идентитету па су Милојица и Ривић ослобођени оптужби за убиство пет цивила на пункту у Хамбаринама. Милојица је из истог разлога ослобођен за убиство још једног цивила на пункту.

Они су ослобођени оптужби и за убиство хрватског цивила Драгана Бегића, јер су свједоци изнијели само посредна сазнања.

На ту пресуду дозвољена је жалба.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže