fbpx
Вијести, Свијет

Милионима Сомалијаца пријети смрт од глади због суше

Off 4
Foto:

Више од два милиона мушкараца, жена и дјеце у Сомалији могло умријети од глади, ако хуманитарна помоћ брзо не стигне у ту афричку земљу погођену сушом, саопћио је званичник Уједињених нација (УН) задужен за хуманитарну помоћ.

Генерални подсекретар УН-а Марк Лоукок изјавио је да је за то потребно око 700 милиона долара, пошто је изостанак киша убио стоку и уништио усјеве.

Он је навео да је Фонд УН за брзе одговоре издвојио 45 милиона долара за покривање несташице хране, воде и свакодневних потрепштина у Сомалији, као и у деловима Кеније и Етиопије погођеним сушом.

Према његовим ријечима, од 15 милиона Сомалијаца, више од три милиона једе једва;довољно хране да преживи, а несташица је за око 40 посто гора него током зиме.

“Оно што је према прогнозама требало да буде просјечно кишно годишње доба у Сомалији је сада једно од најсушнијих у више од 35 година. Заједнице које су већ биле рањиве због ранијих суша се поново суочавају с несташицама хране и воде и у опасности су од смртоносних заразних болести”, навео је Лоукок.

Помоћ УН-а допуњава напоре влада Сомалије, Кеније и Етиопије да помогну својим грађанима, посебно особама с посебним потребама и интерно расељенима.

Хуманитарни фонд за Сомалију је испражњен.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže