fbpx
Вијести, Свијет

Меј данас подноси оставку, отвара утрку за насљедника

Off 5
Theresa May, britanska premijerka

Очекује се да британска премијерка Тереза Меј данас поднесе оставку с чела владајуће Конзервативне странке, отварајући утрку унутар странке за њеног насљедника, али не и гласање јавности о новом челнику земље.

Није планирано да Меј (62) одржи јавни говор данас, али се очекује да ће потврдити своју оставку у писму Комитету 1922 конзервативних посланика.

Она је објавила намјеру да поднесе оставку у прошлом мјесецу, признајући да није успјела приволити парламент да одобри споразум о британском напуштању Еуропске уније.

– То што нисам успјела да реализирам Брегзит јест и увијек ће бити узрок мог најдубљег жала – казала је у емотивном говору Меј пред својим уредом у Давнинг Стриту 24. свибња.

Меј ће наставити да обавља премијерску дужност до избора новог конзервативног челника међу страначким посланицима и члановима – у процесу који би могао потрајати до два мјесеца.

Бивши министар вањских послова Борис Џонсон фаворит је за њеног насљедника.

Конзервативни еуроскептици, који су били незадовољни споразумом који је Меј постигла с ЕУ, позвали су на њену оставку.

Премијерка је потврдила у ожујку да ће поднијети оставку након што је парламент одбио по четврти пут њен споразум с ЕУ. Посланици су гласали три пута против споразума, а четврти пут гласање није ни одржано због растућег противљења споразуму.

У априлу је ЕУ одобрила Британији шестомјесечно продужење рока за напуштање блока, у нади да ће посланици пронаћи пут из слијепе улице. Нови рок за Британију да напусти ЕУ је 31. листопад, преноси дпа.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže