fbpx
БиХ, Вијести

Мектић: ЕУ жели да Оперативни штаб управља процесом миграција

Off 7
Foto: Dragana Divčić/BHRT

Министар сигурности Драган Мектић изјавио је данас у Сарајеву да је на јучерашњем састанку о мигрантској кризи у БиХ, који је одржан у Бриселу, рекао европским званичницима како наша земља ни по коју цијену не жели постати хот спот држава у коју ће мигранти долазити, а да се даље постављају чврсте баријере.

Мектић је казао како је домаћине упознао са тренутним стањем у нашој земљи када се ради о миграцијама.

“Слушајући ситуацију и видјевши да ЕУ нема рјешење и да ће проблем миграција потрајати још извјесно вријеме, рекао сам да смо ми спремни да се на озбиљан начин миграцијама бавимо као хуманитарним проблемом”, казао је он.

Детаљније, репортерка БХРТ-а Лариса Омерчић.


Европска унија је понудила финансијску помоћ Босни и Херцеговини за рјешавање мигрантске кризе, али тек када она испуни два услова.

Мектић је рекао да представници Европске комисије хоће да координационо тијело за питање миграната, што је у нашем случају Оперативни штаб за питање миграција у БиХ, има јасну, прецизну и ефикасну улогу и да може да доноси одлуке и управља процесом миграција.

“Ја ћу отворити процес реформе Оперативног штаба, да видимо како можемо јасније и одговорније, као оперативно тијело сачињено од свих нивоа власти у БиХ, бити ефикаснији и одговорнији. Сада, искрен да будем, дођемо као врста савјетодавног тијела”, рекао је он.

Други услов је распоређивање миграната на подручје цијеле државе, те проналажење прихватног центра у власништву државе, како би тај објекат након рјешавања кризе остао на кориштење локалним заједницама.

Мектић је рекао да је већ је у преговорима са једном невладином организацијом са подручја општине Добој Исток да ту прихвате одређени број миграната. Било ријечи и о томе да ЕУ пошаље техничке експерте који би били у оперативном штабу и који би им помогли да ријеше ситуацију са мигрантима. Наредни састанак заказан је за септембар.

ИЗВОР: БХРТ

ИЗВОР: БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže