fbpx
БиХ, Вијести

Мектићева порука Хрватској: По цијену конфликта спријечити враћање миграната

Off 13
Foto: Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Министар сигурности Босне и Херцеговине Драган Мектић поновио је да хрватска полиција илегално улази на територију наше земље, враћајући мигранте. Сусједној Хрватској је поручио да ће то бити спријечено по сваку цијену, чак и ако то значи конфликт. У међувремену, огласио се и његов замјеник Мијо Крешић, који је поручио да је Мектић изнио приватни, а не став Босне и Херцеговине.

Питање илегалних миграција, Хрватска не рјешава у складу са међународним правом, свакодневно упозоравају званичници Унско-санског кантона (УСК). Гладне, жедне и повријеђене миграте хрватска полиција враћа у Бихаћ, конкретан је градоначелник овог града Шухрет Фазлић.

“Не враћа на званичним граничним прелазима, не предаје их званичним властима БиХ, улази у територију БиХ са дугим цијевима. Сам себи сам више досадио с тим, покушавајући да анимирам наше државне органе”, каже Фазлић.

Углавном, шутњу државних органа прекинула је изјава Драгана Мектића, познатог по изјавама које понекад, према мишљењу аналитичара, излазе из оквира дипломатских и политичких норми. Поручио је да више неће бити дозвољен улазак ниједној страној полицији у БиХ, и то по цијену конфликта.

“Користећи Устав и законе БиХ ми смо дужни заштитити територијални интегритет. Ми смо на граници, не можемо само стајати и мирно гледати како неко пролази. Поручујем хрватској страни – зауставит ћемо то по цијену конфликта”, каже Мектић.

Аналитичар из Хрватске Давор Ђенеро, каже да би министру Мектићу боље било да, како је рекао, постави питање заштите источне границе БиХ.

“Чињеница – није Хрватска та која дестабилизира Босну и Херцеговину, него то чини режим из Београда потискујући илегалне мигранте из Србије на простор БиХ, при том пазећи да не преоптерети српски ентитет”, тврди Ђенеро.

У интересу обје земље требало би да постоји боља координација, поручује политички аналитичар Срећко Латал.

“Моје виђење његове изјаве јесте да је то једно, до сада, најозбиљније упозорење. Ја се искрено надам да се министар Mектић опет мало занио и да ми дефинитивно још увијек нисмо, ипак, дотле дошли да се може говорити о неким сукобима”, каже Латал.

Министар сигурности БиХ Драган Мектић данас није желио појашњавати на какву врсту конфликта је мислио. Јучер је, каже, рекао све.

ИЗВОР: Азира Хрустемовић/БХРТ

Related Posts