fbpx
Вијести, Свијет

Мека: Хаџије вечерас крећу на Арефат

Off 5
Arefat
Foto: Anadolija/Arhiv

Више од два милиона овогодишњих хаџија, међу којим се налази и 1.680 хаџија из Босне и Херцеговине, данас ће заогрнути ихраме и донијети одлуку о обављању хаџа, чији је саставни дио боравак на Арефату.


Девети дан посљедњег мјесеца хиџретског календара зул-хиџџета, познат и под називом Дан Арефата, ове године је 10. аугуста. У ноћи с петка на суботу хаџије ће организирано бити превезене до ове висоравни, удаљене 22 километра југоисточно од Харема у Меки.

Hadz Meka

Foto: AP

“Дан уочи Курбан-бајрама хаџије извршавају обавезни саставни дио хаџа – боравак на брду Арефат. Сви обреди хаџа се могу надокнадити или искупити осим стајања на Арефату. Због тога ћемо наше хаџије још ноћас, у периоду од јације па до сабах-намаза, у неколико аутобуса превести до Арефата”, казао је Незим Халиловић, руководилац Уреда за хаџ и умру Ријасета Исламске заједнице у БиХ.

Постоје двије предаје према којима је Арефат добио име. Једни тврде да је име добио по томе што су се ту упознали Адем, и хазрети Хава. Пошто су прекршили забрану, Аллах , је извео Адема , и његову жену Хаву из Џеннета и наредио им да се настане на Земљи. Исламски хисторичар Ибн Џерир ет-Табери наводи да је Адем, спуштен негдје у Индији, а Хава у Џедди у близини Меке. Након спуштања на Земљу кренули су у потрагу једно за другим.

Адем, је дуго тумарао мраком и тражио Хаву. Једном угледа како се јавља дан. Усхићен, устао је клањати намаз. Кад је предао селам на лијеву страну угледао је Хаву како сједи. Мјесто састанка било је на Арефату, на брду које се и данас зове Џебелу-р-рахме (Брдо милости) и које нас подсјећа на Аллахову неограничену милост указану људском роду.

Други, пак, кажу да је Арефат добио име по томе што људи на њему признају своје гријехе (од арапског и’терефе: признати) те наводе и мишљење како је значење Арефата: спознаја или врх спознаје.

Боравком на Арефату хаџије се присјећају првог сусрета Адема и његове жене Хаве на Земљи, праоца и прамајке цијелог човјечанства. Такођер, окупљање људи на Арефату у толиком броју асоцира на Судњи дан, када ће сваки муслиман стати пред Бога и одговарати за своја дјела.

Посланик Мухаммед је изрекао бројне хадисе који говоре о важности и значају Дана Арефата, а управо је на овом мјесту одржао и свој познати говор на Опросном хаџу. Ова традиција давања упута хаџијама и данас је присутна, а одржава се на неколико свјетских језика.

За вријеме Арефата хаџијама су препоручене одређене радње које је лијепо радити: стајати на мјесту на којем је стајао Аллахов посланик , у подножју Џебелу-р-рахмета, што више учити Кур’ан и спомињати Аллаха.

На Арефату ће спојено и скраћено клањати подне и икиндију-намаз, проводећи читав дан у ибадетима. Од икиндије до акшама хаџије се обично осамљују и уче дове.

Избор: Анадолија

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže