fbpx
БиХ, Вијести

Мањак ђака и студената у РС

Off 5
Foto: Ilustracija

Број уписаних првачића у основне школе сваке године је мањи. У Републици Српској у нову школску годину уписано је скоро 500 дјеце мање у односу на прошлу.

Демографи напомињу да ће се негативни тренд наставити, а да само системске дугорочне мјере могу промијенити демографска кретања.

У нову школску годину у Републици Српској уписано је 438 првачића мање у односу на претходну. У успоредби са школском 2015/16. годином број првачића је мањи за 1.220. Због негативних демографских кретања смањене су уписне квоте на јавним универзитетима. На Бањалучком је око 700 мјеста мање у односу на прошлу годину, а будућим студентима и у другом уписном року на располагању је велики број мјеста.

ДАРИО СТАНКОВИЋ, портпарол Универзитета у Бањалуци

Мјеста има на готово свим факултетима. Има и буџетских мјеста нпр. На Факултету политичких наука , на Филолошком, Шумарском, пољопривредном, ПМФ-у Филозофском…

Мање уписаних у образовне установе забрињава и наставни кадар који сваку наредну годину ишчекују забринути за своја радна мјеста. Из Министарства просвјете нагласили су да ове године неће бити рационализације школске мреже и да неће бити технолошког вишка.

НАТАЛИЈА ТРИВИЋ, министарка просвјете и културе РС

Ми смо прерасподјелили њихове норме тако да ће сви имати часове , своје учионице , наравно да ће због мањег броја уписане дјеце у 1. Разреде основних школа али и на све оно на шта се рефлектује и на сваки други разред заправо одређени број их неће имати пуну норму.

Проблем је што ће и свака сљедећа генерација бити малобројнија од претходне, напомиње демограф Александар Чавић. Имамо негативна кретања и по основу природног прираштаја и миграција, а јос увијек нема системских рјешења. И када их буде, требаће низ година како би дале резултате.

АЛЕКСАНДАР ЧАВИЋ, демограф

Појединачне мјере су добре као помоћне а као што сам рекао да накнада за незапослене породиље неће промијенити ништа, једноставно да ћемо наставити са падом броја живорођених. То се десило 2018. У првом кварталу 2019 по први пут у историји имамо више него дупло већи број умрлих него рођених. Дакле у првом кварталу у РС рођено је 2090 дјеце, а умрло 4440 лица. То показује да појединачне мјере немају никакав ефекат.

Национални програм демографске обнове, који је покренула предсједница Републике Српске прошле године, своју прву радну верзију требао би добити наредног мјесеца. Тада ће, како је најављено, бити завршена стручна анализа, на основу које ће бити донесене мјере за побољшање демографске слике у овом ентитету.

Извор: ОЛГА УРУКАЛО ДЕСНИЦА/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže