fbpx
БиХ, Вијести

Мајка умрла након порода: Четири тешањске дјевојчице Амина, Алмина, Ламија и Михрета требају помоћ

Off 7
Majka umrla nakon poroda: Četiri tešanjske djevojčice Amina, Almina, Lamija i Mihreta trebaju pomoć
Tešanj, BiH - 12. septembar 2019: Mihreta Hasanbašić je preminula 18. augusta, u 35. godini, nakon rođenja četvrte kćerke, koja je potom dobila ime po svojoj majci. Iza Mihrete su ostale još tri djevojčice, najstarija Amina (14), Almina (11) i Lamija (6). ( Melika Balic - Anadolu Agency )

Михрета Хасанбашић је преминула 18. аугуста, у 35. години, након рођења четврте кћерке, која је потом добила име по својој мајци. Иза Михрете су остале још три дјевојчице, најстарија Амина (14), Алмина (11) и Ламија (6).

“Малена Михрета је тренутно у Кантоналној болници Зеница. Разлог су грчеви. Назвао сам је Михрета, по мајци”, говори Елвир Хасанбашић, отац четири кћерке које су остале без мајке.

https://www.youtube.com/watch?v=dsiSSf9kP0s

Отац Елвир тренутно нигдје не ради, понекад оде помоћи некоме коме је потребно нешто урадити. Радио је по грађевинским фирмама, али сада је, каже, с дјецом.

“Сада сам код куће с дјецом, никуда не идем од њих, дјецу мораш и у школу и имаш обавеза око њих”, још видно у шоку, са страхом и зебњом, говори Хасанбашић.

Елвирова мајка Салиха, нана четири дјевојчице, помаже, како Елвиру, тако и Амини, Алмини, Ламији, али највише Михрети.

“Није лако, али мајка ми помаже. Брине се о припремању хране, помаже им у школским задацима колико може”, наглашава Елвир, додајући како је нана, ипак, највише око најмлађе унуке с обзиром на то да су остале старије и могу се бринути о себи.

“Битно ми је да их након свега изведем на прави пут и да наставе са школовањем” с тугом у очима истиче отац Елвир.

Нана Салиха је десна рука, како сину тако и унукама.

“Тешко је, посебно с најмлађом Михретом. Али ето, послушне су. Но, није лако. Живјети се мора, жеља имају много, али сада је тако како је”, каже нана Салиха за АА.

Majka umrla nakon poroda: Četiri tešanjske djevojčice Amina, Almina, Lamija i Mihreta trebaju pomoć

Foto: Melika Balic – Anadolu Agency

Такођер, истиче како је стално с дјецом и ту је за њих у свакој њиховој жељи и потреби. Наглашава колико јој је драго што они који могу, обраћају пажњу на њене унуке, јер су јој оне сада најважније.

Тренутно им је најпотребнија подршка. Међутим, настава је увелико кренула, Амина, Алмина и Ламија иду у школу, најстарија је девети разред, Алмина шести, а најмлађа Ламија други разред. Стога, потребна им је и материјална помоћ која ће у овим тешким тренуцима олакшати овој породици. Приликом посјете екипе Анадолу Агенцy (АА), једанаестогодишња Алмина је била у школи која је удаљена четири километра.

Организатори који су покренули акцију помоћи овој породици се нису жељели медијски експонирати, међутим, акција је јавна и у сваком тренутку се може провјерити колико је уплаћено новца. Тренутно је скупљено преко 4.200 еура. У питању је акција сакупљања новца за ову породицу на ГоФундме сервису под називом “За четири дјевојчице које су остале без мајке”.

Осим тога што је помоћ потребна дјевојчицама које иду у школу, и маленој Михрети је потребно све, од хране до пелена.

“Помагали су многи, од одјеће, преко хране, па до новца. Из компаније МАДИ у којој је Михрета радила, такођер су сабрали помоћ и донијели дјевојчицама одјећу за школу, школски прибор”, каже Елвир, додајући како и комшије, али и они које не познаје, долазе и нуде своју подршку и помоћ.

На крају је нана Салиха поцтртала колико све што се десило с мајком Михретом има утјецаја на Амину, Алмину и Ламију. Мајка им недостаје, још нису ни свјесне шта су доживјеле, али и нана и отац Елвир се труде бити ту за своју породицу.

Извор: Анадолу Агенцy/Мелика Балић

Related Posts