fbpx
Вијести, Свијет

Москва: Ухапшено 600 демонстраната

Off 9
MOSCOW, RUSSIA - AUGUST 03: Riot police officers detain a participant of an unsanctioned rally urging fair elections at Pushkinskaya Square in Moscow, Russia on August 03, 2019. The rally is the latest in a series of demonstrations after officials refused to let popular opposition candidates run in next month's city parliament elections. ( Sefa Karacan - Anadolu Agency )

Руска полиција данас је поново оштро реаговала против демонстраната у центру Москве, други викенд заредом и ухапсила више од 600 демонстраната који протестују због одбацивања кандидатура неких независних и опозиционих кандидата за предстојеће локалне изборе.

То питање осликава растуће незадовољство руских грађана политичким окружењем у којем доминира владајућа Јединствена Русија, док су гласови њених неистомишљеника маргинализовани, игнорисани или потиснути.

Невладина организација ОВД-Инфо, која надгледа хапшења, саопштила је да је данас ухапшено 685 особа, док је Министарство унутрашњих послова Русије навело да је приведено око 600 људи.

Међу ухапшенима на неодобреном протесту је и кандидаткиња којој је забрањено учешће на изборима за московску скупштину Љубов Собол, једна од водећих личности садашњег таласа протеста. Њу је полиција ухапсила у центру Москве и убацила у комби, док је Собол гласно захтијевала да чује разлог због ког је приводе.

Министарство унутрашњих послова је саопштило да је на протесту учествовало око 1.500 људи, али многи вјерују да полиција умањује број демонстраната на опозиционим скуповима.

Демонстранти су жељели да прошетају дуж Булеварског прстена који окружује центар Москве и популарно је шеталиште, упркос вишеструким упозорењима полиције да ће предузети мјере да их спријечи.

Полиција у опреми за разбијање демонстрација, блокирала је Булеварски прстен и из раштркане масе на Пушкиновом тргу почела да извлачи и приводи демонстранте.

На демонстрацијама одржаним прије недјељу дана из истог разлога, московска полиција је ухапсила готово 1.400 људи.

Извор: Бета

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže