fbpx
Изложбе, Култура

Марио Илић, врхунски фотограф из Тузле са адресом у Бечу

Off 8
Foto: Fena

Један од најпосјећенијих догађаја током одржавања Калеидоскоп фестивала у Тузли била је изложба „У ишчекивању“ Мариа Илића, једног од најбољих босанскохерцеговачких фотографа са адресом  у Бечу.

Марио Илић до сада се већ прославио у Босни и Херцеговини са својим фотографијама које говори колико је он већ сада постао дио ангажиране умјетности јер говори о бројним социјалним, економским па и ратним тешкоћама с којима се Босна и Херцеговина још увијек носи.

“Осјећања су помијешана, драго ми је што имам прилику приказати овакву врсту рада у Тузли и подијелити са својим суграђанима кроз шта сам пролазио протеклих годину дана. Све емоције, погледе и тишину. Умјетност је та која је одувијек помицала границе и уклањала баријере између људи у свим аспектима живота, стога се надам да и ова  изложба има моћ потакнути људе на размишљање о било којем сегменту, а поготово тематику којом сам се бавио кроз свој дипломски рад”, каже Марио за Фену.

Протеклу седмицу боравио у Тузли гдје је припремао изложбу.

Својим радом и упорношћу Марио показује како трећа животна доб изгледа. Он покушава фотографијом приближити те људе широј јавности.

“Хтио сам скренути позорност на људе треће старосне доби који су у једну руку маргинализирани и занемарени, а заправо су као дјеца и још више у потреби пажње и љубави”, појашњава овај млади и перспективни фотограф.

Подсјећамо, Марио Илић је уједно и  сниматељ и режисер. Један од његових најупечатљивијих филмова је “Мaking of Egzil” у којем је приказао особни живот босанскохерцеговачких репера. Као режисер овај 24-годишњи умјетник сарађивао је већ на веома озбиљним пројектима с Божом Врећом, Френкијем, Контром, Индигом и Соулом.

Извор: Фена

Related Posts